Bestemminsgplan ‘Noordwijk Binnen’ blijkt, ondanks harde toezegging, niet conserverend

Foto: noordwijk.nieuws

Uit onderzoek van de VVD-Noordwijk blijkt, dat het in juni 2013 nieuw vastgestelde bestemmingsplan Noordwijk Binnen niet conserverend is vastgesteld. Uit een steekproef blijkt dat in 90% van de onderzochte gevallen de bouwrechten in het nieuwe bestemmingsplan niet gelijk zijn aan de rechten in de oude situatie.

Dit in tegenstelling tot de harde toezegging van toenmalig wethouder Van Ast die, enkele minuten voor het raadsbesluit in stemming werd gebracht, met overtuigende woorden bevestigde dat de bouwrechten in het nieuw vast te stellen bestemmingsplan niet anders zouden zijn dan in het oude bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft daarop in de bewuste raadsvergadering van 27 juni 2013 het bestemmingsplan Noordwijk Binnen vastgesteld.

In aanloop naar dit besluit zijn door de fractie van VVD-Noordwijk twijfels geuit aangaande het conserverende karakter van het nieuw vast te stellen bestemmingsplan. De garanties van de wethouder, heeft de fractie en niet alleen de fractie van de VVD, er toe doen besluiten in te stemmen met het voorgestelde besluit.

Na vaststelling bleek echter dat bewoners van Noordwijk Binnen bij het aanvragen van een bouwvergunning werden geconfronteerd met een beperking van de bouwrechten die zij dachten te hebben. Hierop heeft de VVD-Noordwijk zijn verantwoordelijkheid genomen en zelf nader onderzoek ingesteld. Dat nader onderzoek is uitgevoerd in twee straten in de kern van Noordwijk Binnen. In deze steekproef is voor een aantal woningen nagegaan of en in hoeverre de voorheen geldende bouwrechten inderdaad èèn op èèn zijn overgenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Dit blijkt in 90% van de onderzochte situaties niet het geval.

Op grond hiervan kan de VVD-Noordwijk niet anders concluderen dan dat het nieuw vastgestelde bestemmingsplan niet conserverend/consoliderend is vastgesteld en de gemeenteraad bij het nemen van het besluit in juni 2013 onjuist is geinfomeerd door de  verantwoordelijk wethouder. Vaststaat dat vele bestaande bouwrechten niet zijn overgenomen. Sterker nog, de voorheen bestaande bouwrechten zijn op grote schaal gewijzigd en veelal beperkt.

De hele operatie van het actualiseren van bestemmingsplannen heeft ongeveer € 1,5 mliljoen gekost.  De VVD-Noordwijk vreest dat nog meer Noordwijkers geconfronteerd zullen worden met een beperking van hun rechten. Dit is voor de VVD-Noordwijk onacceptabel. Daarom heeft de fractie van de VVD-Noordwijk het college van B&W middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd.

Deze vragen en de resultaten van het onderzoek vindt u op de website van VVD Noordwijk.