75 JAAR TOM POES IN HET CULTUURCAFÉ

Foto: MTVC

Op 23 oktober is Pim Oosterheert, oprichter van Museum de Bommelzolder, te gast in Het Cultuurcafé Noordwijk ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Tom Poes.

Pim Oosterheert geeft een unieke voordracht met beelden over de werelden van Marten Toonder. Over Rommeldam, een parodie op onze georganiseerde maatschappij, met haar bureaucratie, gezagsstructuur, standsverschil en kleinzielige regelgeving. In de Andere Wereld, in het Donkere Bomen Bos en de Zwarte Bergen huizen levensvormen die dicht bij de natuur staan en waar – voor ons – onbegrijpelijke normen en waarden  gelden die ons vreemd aandoen.

bommelentompoes

De Bommelkenner gaat in op Toonders unieke taalgebruik en filosofische achtergronden.

In Museum De Bommelzolder in Zoeterwoude is een unieke verzameling van Toonders werk en alle Bommelaria te bezichtigen. Zie ook www.bommelzolder.nl

Tom Poes en natuurlijk Heer Bommel zijn levendiger dan ooit. In dit specialejubileumjaar verschijnen verschillende nieuwe avonturen van de belangrijkste geesteskinderen van Marten Toonder.

Na ruim 30 jaar komt er eindelijk weer een nieuw Tom Poes en Bommel verhaal. Over drie weken verschijnt Het lastpak. Een geheel nieuw getekend en geschreven avontuur van Tom Poes en heer Bommel. Het verhaal is gemaakt door schrijver Henk Hardeman (1961) en tekenares Henrieke Goorhuis (1990). De heldere en toegankelijke tekst van Hardeman verraadt grote liefde en kennis van Toonders schrijfstijl, maar is zeker geen poging tot imitatie. En Goorhuis – nog niet geboren toen Toonder zijn laatste Bommelverhaal tekende – heeft een prachtige eigen levendige tekenstijl waarmee tal van figuren uit Rommeldam opnieuw tot leven komen. Het boek is verkrijgbaar vanaf 3 november.

Een ieder is welkom om de 75e verjaardag van Tom Poes te vieren op zondagmiddag 23 oktober om 15.00 uur in Het Cultuurcafé aan de Keuvel 1 in Noordwijk. De toegang is vrij, wel graag vooraf reserveren via www.hetcultuurcafe.nl
Bijschrift plaatje Bommel en Tom Poes: Zo zie je maar jonge vriend hoe je in het goede gezelschap van een heer tot literaire hoogte kunt stijgen. Een ontvangst in Cultuurcafé Noordwijk is niet zomaar een verjaardagsfeestje, als je begrijpt wat ik bedoel!