Heijmans is het zat, dwangsom dreigt voor Noordwijk

Foto:

Zoals noordwijk.nieuws.nl op 27 februari van dit jaar al meldde is het goed mis met de relatie tussen de gemeente Noordwijk en Heijmans. LEES VERDER…….

Op 27 februari schreven wij al dat de onderlinge verhoudingen tussen wethouder Van Ast (PUUR Noordwijk) en Heijmans op scherp stonden.
Heijmans directeur meldde toen dat hij het wethouder Van Ast zeer kwalijk nam dat deze geen gesprek met hem aan wilde gaan, terwijl Van Ast op zijn beurt Laheij betichtte van het onnodig publiciteit zoeken om daarmee de gemeente onder druk proberen te zetten.
Alles draait om de overeenkomst met de gemeente, waarbij Heijmans in ruil voor de bouw van het nieuwe zwembad Binnenzee luxe appartementen zou mogen bouwen in het middengebied.
Wat Laheij wil weten van de gemeente is, welke afspraken er gemaakt zijn met de omwonenden, die tot dan bezwaar hadden gemaakt tegen de bouw van luxe appartementen en waardoor de bouwvergunning onherroepelijk werd. Het gevolg: Heijmans was vanaf dat moment 31,5 miljoen euro verschuldigd voor de grond van rond het nieuwe zwembad.
Pogingen van Heijmans om er via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) toch achter te komen welke afspraken er door de gemeente waren gemaakt met de omwonenden strandden echter.
Heijmans deed op 27 februari al het aanbod om samen met de gemeente in overleg te treden, teneinde tot een voor beide partijen acceptabel compromis te komen. Van Ast gaf toen ‘niet thuis’.
Door het aanbod nog een keer te herhalen hoopt Heijmans te voorkomen dat het tot een dwangsom moet komen.
Wordt ongetwijfeld ook dit keer weer vervolgd!
Duidelijk is dat de onderlinge verhoudingen op scherp staan. Laheij neemt wethouder van Ast kwalijk dat deze geen gesprek aan wil gaan met hem, terwijl Van Ast het Laheij kwalijk neemt dat deze, door de publiciteit te zoeken, de gemeente onder druk probeert te zetten.

Wat blijft is, dat niemand precies weet waar hij aan toe is in dit geschil waarbij het toch om zo’n 31,5 miljoen geld gaat van de Noordwijkse belastingbetaler. Heijmans, dat in een vergelijkbare situatie al eens van de rechter gelijk heeft gekregen, omdat deze vond dat je in de huidige economische situatie niet altijd je gelijk kunt afdwingen, is dus op voorhand zeker niet kansloos. Uiteraard is de kans ook reëel dat uiteindelijk de gemeente aan het langste eind trekt.
Blijft staan dat de Noordwijkse belastingbetaler niet blij wordt deelgenoot te zijn van een soort loterij, waarbij nog helemaal niet duidelijk is wie de jackpot zal gaan winnen. Een ‘open’ gesprek tussen de gemeente en Heijmans, om te bezien wat er te redden, cq. uit te onderhandelen zou zijn is daarom misschien wel te verkiezen.
Van Ast liet de gemeenteraad weten dat niemand zich zorgen hoeft te maken om de financiering van het 31,5 miljoen kostende zwembad. Van Ast: “het bedrag is vrijgemaakt vanuit het gemeentelijke grondbedrijf en zal later worden teruggestort als Heijmans aan zijn verplichtingen heeft voldaan’. Als Van Ast het gelijk aan zijn kant krijgt natuurlijk en dat is nog maar helemaal de vraag! Voorlopig lijkt het meer weg te hebben van een sigaar uit eigen doos!
 
Hoe dan ook! Het lijkt er voorlopig op dat hierover voor de komende verkiezingen geen enkele duidelijkheid zal komen en blijft ‘het zwaard van Damocles’ dus nog wel even boven het hoofd van Van Ast hangen.
Wordt zéér zeker vervolgd.