28 maart Nationale Opschoondag

Foto: de kranten zijn bezorgd

Nu al zo’n vijf jaar zijn in Noordwijk Z-ambassadeurs actief: mensen die hun eigen straat of buurt geregeld ontdoen van zwerfafval onder het motto: ‘Wie wil er nou niet in een opgeruimde buurt wonen?’ Hoewel er inmiddels zo’n  40 ambassadeurs zijn, zijn nieuwe ambassadeurs nog steeds welkom. Initiatiefnemer Helmus Wildeman voorziet ze van grijper, hesje handschoenen en vuilniszakken. Zo kan iedereen op de tijd die hem/haar uitkomt zijn/haar ‘straatje schoonvegen’.

de kranten zijn 2           de kranten zijn 4

Ten bewijze dat het werk voor een Z-ambassadeur nooit ophoudt, maakte super-afvalruimer  Rob Choufoer afgelopen dagen foto’s van slechte voorbeelden. Daaruit blijkt dat de mensen zelf de grootste vervuilers zijn, vaak vanuit de gedachte ‘Als ik er maar vanaf ben’.  Wildeman: ‘Als iedereen in een straal van 25 meter  rondom zijn/haar huis het zwerfafval zou opruimen, zouden de woonwijken er al heel wat beter uitzien’.

de kranten zijn 3

Op Nationale Opschoondag pakken de Z-ambassadeurs ( voor zover niet actief binnen hun wijkvereniging) altijd iets speciaals op. Dit keer is dat de Nieuwe Zeeweg, een stukje niemandsland tussen Huis ter Duinstraat en de rotonde bij de apotheek, waarvoor zich niemand verantwoordelijk  voelt. Weg en bermen zijn een magneet voor afval van uitgaanders. Bewapend met de gebruikelijke hulpmiddelen gaan de Z-ambassadeurs ervoor zorgen dat dit vervuilde stukje straat er dit jaar tenminste één weekend spic en span bijligt.

De Z-ambassadeurs zijn van 10.00 tot 12.00 uur actief en drinken daarna een gezamenlijk kopje koffie.