NWS matigt huurverhoging

Foto: noordwijk.nieuws.nl

NWS matigt huurverhoging

De Noordwijkse Woningstichting (NWS) heeft besloten om de jaarlijkse huurverhoging in 2015 minder te laten stijgen dan wettelijk toegestaan. Ongeveer de helft van de huurders krijgt een lagere huurverhoging. De definitieve huurverhoging is afhankelijk van het inkomen van de huurder en van de huidige huurprijs van de woning. Directeur Auke Uilkema van de NWS: “Op deze manier hopen we een bijdrage te leveren aan de betaalbaarheid van het wonen in Noordwijk.”

Wettelijk is vastgelegd dat elk jaar op 1 juli de huren van woningen worden verhoogd. Sinds 2013 heeft de overheid besloten tot hogere huurverhogingen (hoger dan de inflatie), die mede afhankelijk zijn van het inkomen van een huurder. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de maximale huurverhoging. Woningcorporaties en andere verhuurders moeten deze extra inkomsten gebruiken om de jaarlijkse ‘verhuurdersheffing’ te betalen die de overheid aan hen heeft opgelegd. Auke Uilkema: “De afgelopen twee jaar waren wij genoodzaakt om aan alle huurders de maximale huurverhoging door te berekenen. Anders zouden we deze heffing niet kunnen betalen. Dit jaar zien wij enige ruimte om de huurverhoging te matigen. Die ruimte willen we ook benutten, omdat we weten dat de betaalbaarheid van het wonen een serieus probleem is. Met name de lagere inkomensgroepen hebben moeite om de maandelijkse lasten op te brengen, en dan is een huurverhoging van 10 of 20 euro geen kleinigheid”.

De minister heeft besloten dat de huren op 1 juli voor de lagere inkomens (tot circa € 34.000) mogen stijgen met 2,5%, voor de middeninkomens (tot circa € 43.000) met 3% en voor de hogere inkomens met 5%. Mede op advies van de huurdersorganisatie SHN heeft de NWS nu besloten om bepaalde groepen een lagere huurverhoging te geven. Uilkema: “De huren van de lagere inkomens stijgen 1% minder dan toegestaan en die van de middeninkomens 0,5%. Dit geldt echter alleen voor woningen die een redelijke prijs hebben ten opzichte van de kwaliteit. Woningen die relatief een zeer gunstige huurprijs hebben, krijgen wel de volledige huurverhoging. Op deze manier proberen we ons huurbeleid zo eerlijk mogelijk te maken”.