Platform Initiatief Noordwijk wijst Gemeenteraad opnieuw op gebrek aan daadkracht

Foto: noordwijk.nieuws.nl
Het Platform Initiatief Noordwijk, dat eerder met een burgerinitiatief kwam om de Gemeenteraad van Noordwijk aan te sporen de plannen van Hotels van Oranje niet te alten liggen maar tot actie over te gaan, geeft weer een signaal aan de politiek niet weer opnieuw plannen te maken maar bestaande plannen uit te voeren. Op 22 april om 9.00 u. overhandigde Hans Stol van het Platform Initiatief Noordwijk het burgerinitiatief aan burgemeester Rijpstra.
 
De kern van dit burgerinitiatief, ondertekend door 123 bewoners van Noordwijk, is een oproep aan de Gemeenteraad zich nader te bezinnen op de noodzaak nu een omgevingsvisie uit te werken. In plaats daarvan zou de nadruk moeten liggen op het uitvoeren van bestaande plannen. Bovendien dienen inspraakgroepen niet willekeurig te worden samengesteld.
 
De volgende toelichting valt te lezen in het burgerinitiatief.
 
Ongeveer 1.500 Noordwijkers hebben in het verleden een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Toekomstvisie 2025. Op basis hiervan zijn de Structuurvisie voor Noordwijk 2030  en diverse deelvisies opgesteld en door de gemeenteraad vastgesteld. Totale kosten: meer dan 1 miljoen euro. De gemeente dient betrouwbaar te zijn richting burgers en ondernemers. Vanuit die optiek is continuïteit van bestuur, en dus ook in gemeentelijke visies, van groot belang.
Mogelijk wordt op termijn een nieuwe ‘Omgevingswet’ aangenomen. Deze zal in dat geval pas in 2018 van kracht worden. Alleen dan (pas) is een nieuwe ‘Omgevingsvisie’ noodzakelijk. Het College heeft thans al opdracht gegeven om op zo kort mogelijke termijn te komen tot een ‘Omgevingsvisie’. De vraag is echter gerechtvaardigd of dit nu al nodig is en of het niet veel beter is dit proces (indien noodzakelijk) later op te pakken. De opstelling van deze nieuwe visie door externe adviseurs, inclusief alle uren van ambtelijke ondersteuning en overige kosten, zal de Noordwijkers namelijk weer honderden duizenden euro’s gaan kosten. Uitstel totdat duidelijk is of een nieuwe ‘Omgevingsvisie’ echt nodig is en aan welke eisen deze moet voldoen is veel verstandiger.
Recent is gebleken dat diverse Noordwijkers met een zogenaamd ‘belang’ niet mogen deelnemen aan de ‘meedenkgroep’ en zijn doorverwezen naar de ‘stakeholdersgroep’. Sommige Noordwijkers mogen zelfs in het geheel niet deelnemen aan het proces. Het uitsluiten van welke Noordwijker dan ook is onacceptabel. Of is dit juist de bedoeling van de ‘denk mee, doe meer’-politiek van de coalitiepartijen?  En waarom is de Startnotitie van de omgevingsvisie niet eerst in een informerende commissievergadering behandeld? Door het direct te agenderen voor een oordeelsvormende commissievergadering heeft geen enkele Noordwijker kunnen reageren op de inhoud van de Startnotitie.