VER-ZET WINDMOLENS

Foto: verzet-windmolens
VER-ZET WINDMOLENS:  HET IS NOG NIET TE LAAT
Zondag 10 mei is de campagne Ver-zet Windmolens online gegaan met een facebookpagina en een petitiepagina www.petities24.com/verzetwindmolens. Binnen 48 uur hebben ruim 1100 mensen de petitie ondertekend.
Deze campagne is een initiatief van verontruste kustbewoners uit de regio Noordwijk, Katwijk en Zandvoort, waarbij Noordwijk in eerste instantie het voortouw heeft genomen. De initiatiefnemers zijn niet tegen windenergie, maar tegen de geplande locatie voor een enorm windmolenpark. Honderden windturbines op 18 tot 22 kilometer uit de kust tussen Zandvoort en Scheveningen, met turbines tot wel 200 meter hoog. Dat zijn honderden bewegende Euromasten. Het park zal vanaf de kustlijn goed zichtbaar zijn. Niet alleen vinden veel inwoners het verlies van vrij uitzicht op de horizon ‘HORIZONDE’, maar er wordt tevens –aantoonbaar-gevreesd voor het effect op de toeristische sector.
En dat terwijl er een alternatief is: IJmuiden Ver. Een door de overheid benoemde locatie op 40 kilometer uit de kust, tussen IJmuiden en Den Helder. Daar kunnen de turbines uit het zicht worden geplaatst. De extra kosten die daarmee zijn gemoeid bedragen 45 miljoen euro per jaar. Voorzichtige berekeningen tonen echter aan dat economische schade in de kustgemeentes (minder toerisme betekent minder omzet en verlies van banen) rond de 65 miljoen per jaar zal liggen.
Danielle Brink, Rens van Abswoude, Nico Oostdam, Michiel van den Berg en Hans Stol zijn druk doende met het vergroten van draagvlak en media aandacht. Ondernemers, politiek en burgers bundelen de krachten. Petitielijsten, flyers en posters zijn in de maak en worden verspreid. Daarnaast wordt gekeken hoe de aansluiting kan worden gemaakt met reeds bestaande initiatieven in andere gemeentes. Bovendien worden de juridische mogelijkheden onderzocht. Hoe dan ook moet worden voorkomen dat er stemmen verloren gaan. Het doel ‘Ver-zet windmolens’ is immers voor alle verontruste kustbewoners hetzelfde.  Massaal protest komt wellicht laat op gang, maar ‘HET IS NOG NIET TE LAAT’.
Op dinsdag 19 mei a.s. vindt er van 18.00 tot 21.00 een door de landelijke overheid georganiseerde inloopbijeenkomst plaats in Congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Hopelijk laten verontruste kustbewoners zich massaal voorlichten en tekenen ze digitaal of offline de petitie. Volg alle actuele ontwikkelingen via facebook.com/verzetwindmolens