AH-plannen maken de Kern van Noordwijk ongezonder!

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Wijkvereniging De Oude Dorpskern heeft grote bezwaren tegen de vestiging van een 2e grote supermarkt in Noordwijk Binnen. Dit maakte zij – vooruitlopend op de gemeenteraadsvergadering van 30 juni a.s. – wereldkundig in het hier onderstaande door haar opgestelde persbericht.

1.1 Introductie

Op de Raadsavond van 19 juni jl. presenteerde wethouder Bakker voor het eerst in het openbaar de plannen voor het vestigen van een Albert Heijn supermarkt op het voormalige ‘Hoogvlietterrein’ in Noordwijk Binnen aan de Raadhuisstraat, te ontwikkelen door Ten Brinke.

Op 30 juni a.s. zal B&W een beslissing nemen over het verlenen van een bouwvergunning.

De Oude Dorpskern (“DOD”) heeft grote bezwaren tegen de vestiging van een 2e grote supermarkt in de kern van Noordwijk Binnen, en zeker in deze uitvoering. De DOD is voornemens vóór 30 juni B&W, de Gemeenteraad, directe bewoners en de pers te informeren over haar standpunten en zal indien op 30 juni een positief besluit wordt genomen, formeel bezwaar aantekenen tegen de verleende bouwvergunning.

1.2 Samenvatting: de Kern ongezonder: onbereikbaar, onveiliger, lelijker en meer overlast

Het vestigen van een 2e grote supermarkt vormt een aanslag op de leefbaarheid in de kern van Noordwijk Binnen:
• De verkeersinfrastructuur is hier niet op ingericht en met een naar verwachting grote toename van het bezoek zal dit tot grote parkeer- en verkeersoverlast zorgen.
• De veiligheid van voetgangers en fietsers en schoolgaand verkeer dwars door de te verwachten verkeers-flessenhals komt in gevaar.
• Het fraaie aanzien van de (historische) kern wordt zwaar geweld aangedaan met het afglijden naar deze weinig fraaie en niet samenhangende budget-ontwikkeling .
• Het voorstel vormt een trendbreuk met de door de gemeente vastgestelde visie ‘De Kern Gezond’, waarin cultuur-historisch waarden zouden moeten worden beschermd en met de eerdere nabij gelegen nieuwe vastgoedontwikkelingen bij het Hof van Noortwijck en in de Raadhuisstraat.

De eventuele goedkeuring van deze plannen zal naar wij vrezen rampzalig uitwerken en in de toekomst als een “shame-plek” worden aangemerkt . Wij hopen, dat B&W, de Raad en de Welstandscommissie zich hier terdege bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en dat zij zich realiseren dat partijen op termijn ter verantwoording kunnen worden geroepen voor deze beslissingen.

Wij rekenen op het gezonde verstand van B&W en op de achtergrond de Raad en partijen, om geen bouwvergunning af te geven, maar om het voorstel terug te verwijzen naar de tekentafel; met als oogmerk de grote bezwaren weg te nemen. De DOD is dan bereid om actief en constructief te participeren in verder overleg.