Bachs Hohe Messe in Oude Jeroenskerk Noordwijk

Foto: Vocaal-Ensemble-MUSA-foto-Cor-Vink.jpg

Kerken behoren tot de beste akoestische ruimten in Nederland.
Bachs Hohe Messe in Oude Jeroenskerk Noordwijk.

Op donderdag 23 juli wordt in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk Bachs Mis in b, later Hohe Messe genoemd, uitgevoerd. Men heeft zich altijd afgevraagd waarom de protestantse Bach de volledige Katholieke mis-tekst op muziek zette en het blijft een mysterie waarom en voor wie Bach zijn laatste grote koorwerk heeft geschreven. In ieder geval is het resultaat monumentaal en jubelend.

De uitvoering in Noordwijk belooft een belevenis te worden. Niet alleen vanwege de kwaliteit van koor, orkest en solisten, maar ook omdat het werk wordt uitgevoerd in qua akoestiek één van de beste ruimten voor dit soort muziek in Nederland.

Johannette Zomer en Peter Dijkstra

Peter Dijkstra is één van de grootste koordirigenten van dit moment. Hij heeft een uitgesproken visie op Bach: ‘Bach uitvoeren is terug naar de muzikale essentie van het stuk en naar de mens die het verhaal achter het stuk vertelt.’ Tot Dijkstra’s beschikking staat een keur aan musici en solisten die hun sporen in de oude muziek hebben verdiend: Johannette Zomer (sopraan), die dit werk in alle belangrijke concertzalen van de wereld heeft gezongen, Heleen Koele (sopraan), Rosanne van Sandwijk (mezzo-sopraan), Erik Slik (tenor), en Hugo Oliviera (bas-bariton), barokorkest Musica Amphion en zijn eigen koor MUSA. Het koor heeft onder zijn leiding zo’n muzikale precisie en overtuigingskracht ontwikkeld, dat de muziek daardoor rechtstreeks zijn weg naar de harten van de luisteraars vindt.

Kaartverkoop

De voorverkoop van kaarten is in handen van Theater de Muze, waarmee Muziek in Jeroen intensief samenwerkt. Kaarten à € 30,- (Vrienden Muziek in Jeroen € 27,50) kunnen worden besteld via www.demuzenoordwijk.nl. Telefonisch bestellen en afhalen kan ook. Gelet op de verwachte toeloop wordt aangeraden daarmee niet te lang te wachten.