OPEN MONUMENTENDAG 2015 IN NOORDWIJK

Kurt Carlsen & Vuurtoren
Kurt Carlsen & Vuurtoren
Foto: noordwijk.nieuws.nl

Open Monumentendag 2015 in Noordwijk

Veel aandacht voor thema Kunst & Ambacht

De tweede zaterdag van september (dit jaar 12 september) is in Nederland en ook in Noordwijk al meer dan 25 jaar gereserveerd voor ‘Open Monumentendag’ met elk jaar weer een ander thema. Dit jaar is dat ‘Kunst &Ambacht’.

Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom is er volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf en de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant daarvan belicht, hetgeen tot uitdrukking komt  in een demonstratie van zowel oude als nieuwe ambachten op diverse locaties, die zelf  ook een cultuurhistorisch verleden hebben:

·     De torentjesroute; een rondrit langs markante torentjes van gebouwen (m.u.v. de kerken) en huizen in Noordwijk met ieder een eigen verhaal.

·     In de Oude Jeroenskerk op de Voorstraat staat een keur aan oude ambachten en nieuwe in kunst toegepaste technieken opgesteld: Kantklossen,  Reliëfafdrukken , Orgelbouw en orgelmuziek, Glas in lood-kunst, Digitale kunst. Diverse kunstenaars afgestudeerd aan de Haagse kunstacademie zoals Nynke Koster en Anke Schoenmaker, laten zien dat hedendaagse kunst hand in hand kan gaan met nieuwe ambachtelijke technieken.

·     De R.K. St. Jeroenskerk  aan de van Limburg Stirumstraat is in 2012 van binnen geheel gerestaureerd, waarbij vooral recht is gedaan aan de authentieke kleurstelling. Vrijwilligers  geven toelichting op het interieur, de symbolen in de kerk en het zevenluik van Sint Jeroen.

·     Op Veldzicht zijn een touwslager, hoefsmid en bollenverdedelaar aan het werk. Menko Wiersema  houdt een verhaal over Blaarkoppen in onze regio.

·     Lombok, een zijarm van de Schoolstraat, huisvest de ambachten netten boeten en vis roken. Put & Tien verzorgen diverse optredens.

·     In Museum Noordwijk op het Jan Kroonsplein is zowel op zaterdag als zondag de ‘Collectie Artificialis’ te bewonderen: een optische illusie van migrerende artificiële vlinder- en natuurbiotopen die vaak met locatie gebonden installaties, objecten en tekeningen in verduisterde ruimtes en omgevingen (sprookjesachtig verlicht door blacklight) het verhaal van de metamorfose en vergankelijkheid van het leven vertellen.

·     De Hoogewegse molen op de van Berckelweg bemaalde de polder Hoogeweg (ca. 200 ha, opvoerhoogte 0,30 m.) op de Dinsdagse Wetering.
De oorspronkelijke molen dateert uit 1652, maar moest na stormschade in 1711 grotendeels worden vernieuwd. In 1959 kwam naast de molen een dieselgemaal en in 1961 werd de molen overgenomen door de Rijnlandse Molenstichting, die de molen in 1966 en in 1971 liet restaureren. Doordat de molen in een open gebied ligt, heeft hij een grote landschappelijke waarde.
Sinds 1933 wordt de molen beheerd en bemalen door leden van de familie Langeveld.

·     Op de Pompoenenmarkt op de Florahof valt te genieten van veel Kunst & Ambacht, waaronder vis roken, Keramiek (live potten bakken), hout bewerken, textiele werkvormen en muziek. En natuurlijk ontbreken de vele pompoensoorten en allerlei streekproducten niet.

Overige attracties

Open Monumentendag in Noordwijk heeft natuurlijk ook zijn vaste publiektrekkers in de vorm van de Vuurtoren, de voormalige motorstrandreddingboot Kurt Carlsen, als belangrijk stuk cultureel erfgoed van de vroegere vissersplaats en huidige badplaats Noordwijk, het Atlantikwall- en Engelandvaardersmuseum en de rondleidingen in Vila Mignon (van Egmond Totaal Architectuur) en St. Joris de Doelen. De beide begraafplaatsen met monumentale en kunstzinnige grafmonumenten zijn ook geopend.

Voor nadere vragen en inlichtingen kunt u contact opnemen met Helmus Wildeman 06-29052717 of Lilian Kusters 06-52000421