De strijd tegen zwerfafval

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Noordwijkse Z-ambassadeurs optimaal uitgerust

Al zo’n zes jaar doen  Noordwijkse Z-ambassadeurs hun werk op momenten die henzelf uitkomen en zonder dat de schijnwerpers op hen gericht zijn. Ze verzamelen zwerfafval in hun eigen woonomgeving en deponeren de volle of halfvolle zak in hun eigen afvalcontainer. Dat alles om hun wijk in Bloemenbadplaats er zo goed mogelijk te laten uitzien

Afgelopen zaterdag had initiatiefnemer Helmus Wildeman de vrijwillige afvalruimers bij hem thuis uitgenodigd voor een kop koffie met wat erbij. Dat was ter gelegenheid van de beschikbaarstelling van nieuw materiaal door de Gemeente Noordwijk: nieuwe  grijpers van het merk ‘Streetmaster’, de Rolls Royce onder  de afvalgrijpers en reflecterende vestjes met het opschrift Z-ambassadeur op voor- en achterkant. Daarnaast geeft Wildeman ook nog steeds zakkenringen, handschoenen en afvalzakken uit.

Van de ongeveer 20 actieve Z-ambassadeurs kwam een tiental op de uitnodiging af. Zij wisselden ervaringen uit van wat zij zoal op straat en in de bosjes tegenkomen. Naast de reguliere blikjes, flesjes en verpakkingen kan dat van alles zijn. Tot aan afgedankte tuinstoelensets toe. Bij hele omvangrijke ‘stukken’ wordt trouwens de infolijn van de gemeente gebeld om die op te ruimen.

zambassadeur

Rob Choufoer

Verreweg de meest actieve en flamboyante Z-ambassadeur in Noordwijk is Rob Choufoer. Rob beschouwt elk rondje zwerfafval als een sportbeurt. Dat is niet verwonderlijk want hij rekt en trekt zijn lichaam in allerlei bochten om ook het moeilijkste blikje of flesje op te pakken of uit het water te halen. Een opsomming over wat hij de laatste tijd zoal tegenkwam: fietswrakken, stapels kartonnen dozen, matrassen en ja, ook groen afval.

Nieuwe Z-ambassadeurs welkom

De strijd tegen zwerfafval is nooit afgelopen, maar het  is dankbaar werk met een zichtbaar resultaat. Wildeman denkt dat wanneer er 100 Z-ambassadeurs in Noordwijk zijn, er sprake zal zijn van  een gemeente die er spic en span uitziet. Daarom verwelkomt hij heel graag nieuwe ambassadeurs die dit ideaal willen nastreven. Zijn telefoonnummer is 06-29052717. E-mail: [email protected].