BOETE OP SCHEEFWONEN, JE REINSTE DISCRIMINATIE!

Foto: Het Geweten van Noordwijk

Volgens een stelling vandaag in het Leidsch Dagblad kent Nederland zo’n 520.000 zogenaamde “scheefhuurders”. Gemeenten en woningcorporaties hebben dit ‘probleem’ recentelijk in kaart gebracht, zodat iedereen tot op wijkniveau kan zien hoeveel mensen met een grote beurs in een huis wonen dat voor de ongeveer 100.000 starters bedoeld is. De voornoemde ochtendkrant vindt het interessant om te weten dat het vooral voor de starters frustrerend is, zolang er met die cijfers niets gedaan wordt.

Verder staat in het vervolg van de stelling te lezen dat woningcorporaties het recht hebben om scheefwoners versneld huurverhogingen op te leggen en dat volgens de opstellers binnen de redactie dat instrument massaal moet worden ingezet en dat door scheefwonen te beboeten de doorstroming vanzelf op gang komt. 

Zijn ze niet helemaal goed bij hun hoofd, denk ik dan toch! Waarom mogen de minima wèl goedkoop wonen en iemand met een wat grotere beurs alléén wanneer hij of zij genegen is om een dikke boete (want anders kan ik het als liberaal niet noemen) te betalen voor hetzelfde woongenot. Dus iemand wordt beboet omdat hij een beter betaalde baan heeft. Het moet niet gekker worden, denk ik dan.

Nu krijgen minder draagkrachtigen, buiten bijvoorbeeld een huurtoeslag, vaak ook nog allerhande andere financiële tegemoetkomingen, iets waarover u mij niet zult horen klagen. Prima de toeslag voor kinderopvang, zorgtoeslag, of kwijtscheldingen van schulden. Fantastisch, ik gun hen die er gebruik van moeten maken bij wijze van spreke het dubbele, maar om burgers op basis van hun inkomen extra huur te laten betalen gaat mij veel te ver.

Eerder dit jaar maakte RTL Nieuws al melding over het onterecht belasten van burgers. In het onderstaande filmpje geeft een zekere Eric aan hoe zijn inkomensgegevens door de belastingdienst werden doorgespeeld naar de woningcorporatie, iets dat volgens een uitspraak van de Raad van State helemaal niet mag.