Leerlingen brengen hoop op Binnenhof

Foto: Week van de hoop

Verrassingsactie in het kader van de Week van de Hoop

Een groep van 150 leerlingen verraste politiek Den Haag vanmorgen met een bijzondere boodschap. Terwijl fractievoorzitters af en aan liepen op weg naar verkenner Schippers, vormden de kinderen samen op het Binnenhof het woord ‘HOOP!’ Bovendien overhandigden de kinderen tien hoopvolle ideeën aan enkele kamerleden, waarmee ze het nieuwe kabinet willen inspireren. Met deze actie gaven drie Zuid-Hollandse basisscholen invulling aan de landelijke Week van de Hoop.
De marechaussee en de verzamelde pers keek er wel even van op, toen 150 uitgelaten kinderen het Binnenhof betraden. Onder aanvoering van enthousiaste docenten stelden de kinderen zich op in de vorm van de letters H O O P ! Onder het motto ‘Ik heb hoop’ boden de kinderen vervolgens tien hoopvolle ideeën aan, die de leerlingen zelf hadden bedacht in het kader van de Week van de Hoop. Kamerleden en onderwijswoordvoerders Paul van Meenen (D66), Rik Grashoff (GroenLinks) en Eppo Bruins (CU) namen de ideeën dankbaar in ontvangst.
 
Tien hoopvolle ideeën
Geef meer geld uit aan onderwijs in arme landen, denk ook aan goede zorg voor ouderen en maak onderling geen ruzie als politici. Dat zijn enkele van de hoopvolle ideeën die de kinderen hebben voor de nieuwe regering. Ook vinden ze het belangrijk dat kindermishandeling wordt gestopt en denken ze dat het duurder maken van vlees en benzine goed is voor onze planeet. De hoopvolle ideeën werden overgebracht door leerlingen van de groepen 7 en 8 van CBS De Schatkaart uit Pijnacker, CBS Triangel uit Delfgauw en de Prinses Margrietschool uit Zoetermeer.
Hoop zet in beweging
“Wij doen mee met de Week van de Hoop, omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen erin geloven dat we samen een mooiere en betere wereld kunnen maken,” legt meester Gert-Jan Jongenotter van CBS De Schatkaart uit. Ook de leerlingen van de Margrietschool zijn enthousiast, vertelt meester André de Jongh: “De kinderen merken dat ze meer zelfvertrouwen krijgen van hoop. Dat gunnen ze anderen ook.” Juf Joyce van der Peet van CBS Triangel leefde met haar klas naar de Tweede Kamerverkiezingen toe. “We hopen nu dat de partijen hun mooie beloftes waarmaken voor bijvoorbeeld een beter milieu. Met deze actie herinneren we ze daaraan.”
Week van de Hoop
De Week van de Hoop wordt georganiseerd door Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Ruim 100.000 leerlingen van meer dan 400 scholen in heel Nederland doen mee. Voor de Week van de Hoop is een speciale ‘Ik Heb Hoop’-app ontwikkeld, met diverse op maat gemaakte lespakketten. Al het lesmateriaal is te vinden op de themasite www.ikhebhoop.nl. Ook is hier een ‘Wall of Hoop’ ingericht, waar alle deelnemende leerlingen hun eigen video’s met hoopvolle verhalen en ideeën kunnen delen.
Meer over Verus
Verus is de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs in Nederland. Ruim 4.000 scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn bij Verus aangesloten. Meer dan de helft van alle Nederlandse leerlingen en studenten gaat naar één van deze scholen. Verus organiseert voor het eerst de Week van de Hoop, van 20 t/m 26 maart. Met de Week van de Hoop vraagt Verus aandacht voor de hoopvolle dingen die iedere dag gebeuren in het onderwijs.