Unieke samenwerking tussen Noordwijkse- en Indiase scholieren

Foto: Northgo College Noordwijk

·     Ambassadeur India naar Noordwijk

·     21st century skills centraal

·     ‘Project voor begrip en gelijkwaardigheid’

NOORDWIJK – Steeds vaker gaat het in de onderwijswereld over het aanleren van ‘21st century skills’. Maar hoe zien die er in de praktijk uit? Tijdens een uniek, internationaal project geeft het Northgo College uit Noordwijk in de week van 13 februari antwoord op die vraag. De Nederlandse scholieren werken daarin samen met de Lexicon International School uit Pune (India). Het event wordt opgeluisterd door de komst van de Indiase ambassadeur in Nederland.
Presenteren, samenwerken, IT, Engelse taal, bloggen, vloggen – alle 21st century skills komen voorbij tijdens dit bijzondere scholenproject, waarbij wederzijds begrip en gelijkwaardigheid een belangrijke plek innemen. De week is een initiatief van het Northgo College en IT-specialist Decos uit Noordwijk, dat ook een kantoor heeft in India.
Videoverbinding
Tijdens het project (13 tot 17 februari) stellen twee 2-mavoklassen en Indiase scholieren via workshops en skypeverbindingen een digitaal nieuwsmagazine samen over ‘Duurzaamheid 2025’. Studenten werken in groepjes van acht tot tien personen en iedereen heeft een eigen rol. Zo zijn er managers, redacteuren, woordvoerders en vormgevers. Op vrijdag 17 februari presenteren de winnende teams uit India en Nederland via een videoverbinding hun magazine aan elkaar.
Creativiteit, samenwerken, organiseren, presenteren en reflecteren op het eigen werk staan centraal, vertelt Johan van der Plas, bestuurslid van het Northgo College. “Het zijn vaardigheden waar leerlingen in hun verdere loopbaan veel profijt van zullen hebben.” De Noordwijkse school werkt vaker samen met het bedrijfsleven, en in het bijzonder met plaatsgenoot Decos. “Mede dankzij deze nauwe banden weten wij welke vaardigheden onze leerlingen moeten hebben als ze, met diploma, onze school verlaten.”
Dromen
Het faciliteren van internationale samenwerking tussen scholieren, en het kweken van onderling respect op basis van gelijkwaardigheid, was altijd een droom van Paul Veger, CEO van Decos. Eerder vloog hij als piloot zelf naar India om tekeningen van Indiase en Nederlandse kinderen uit te wisselen. “We laten kinderen het belang inzien van dromen,” zegt Veger. “Juist in deze roerige tijden is het mooi om jonge mensen met elkaar te verbinden. Via technologie kun je de hele wereld bereiken.”
Naast dat Pune (India) de locatie is van een kantoor van Decos, is de stad – met twee technische universiteiten – tevens een belangrijke IT-hub. Gedurende het project is Bert Hendriks (CCO Decos) in India, terwijl CEO Veger de scholieren in Nederland bezoekt. Decos-medewerkers verzorgen workshops op beide scholen. Dat het project breed wordt gesteund, wordt onderstreept door de aanwezigheid van de Indiase ambassadeur mr. J.S. Mukul bij de eindpresentaties in Noordwijk.
Over Northgo College
Het Northgo College biedt onderwijs op mavo, havo en vwo-niveau. Naast moderne en ontwikkelingsgerichte lessen organiseert het college extra uitdagende programma’s. Op die manier is op alle niveaus en in alle jaarlagen verdieping en verbreding van het lesprogramma mogelijk. Meer informatie: www.northgo-college.nl.
Over Decos
Decos is een IT-bedrijf met een focus op oplossingen voor effectief en efficiënt samenwerken. Met haar technologie en visie haalt Decos de toekomst naar het nu en stelt zij organisaties in staat te transformeren in het bedrijf van morgen. Decos is het eerste bedrijf in Nederland dat volledig papierloos werkt. Meer informatie: www.decos.com.
__________________________________________________________________
Uitnodiging voor pers / niet voor publicatie
Vertegenwoordigers van de pers zijn hierbij van harte uitgenodigd voor de eindpresentaties op vrijdag 17 februari op het Northgo College in Noordwijk (Duinwetering 107). De Indiase ambassadeur in Nederland, mr. J.S. Mukul, is aanwezig van 10.30 tot 12.00 uur.
Aanmelden
Voor bijwoning van de afsluitende dag kunt u zich aanmelden bij Pim van Houten: [email protected] of 06 246 72 806. Voor vragen of meer informatie kunt u tevens bij hem terecht. Meer informatie: www.decos.com, www.northgo-college.nl, www.kalyaninagar.lexiconedu.in/.