PvdA/Groenlinks fractie voelt eigen wethouder aan de tand!

Foto: noordwijk.nieuws.nl

De zorg aan ouderen in Noordwijk laat het al langer te wensen over. Naar nu blijkt worden ouderen die tot voor kort hulp bij het huishouden ontvingen vanuit Groot Hoogwaak collectief gekort in het aantal uren zorg.

Reden voor de fractie van PvdA/Groenlinks om de volgende schriftelijke vragen te stellen aan het College van Burgemeester en Wethouders, ergo aan hun eigen wethouder Marie-José Fles.

Schriftelijke vragen ex artikel 38 betreft hulp bij het huishouden.

De fractie van de PvdA-GroenLinks heeft vernomen dat de voormalige cliënten, die recentelijk nog hulp bij het huishouden (Hbhh) vanuit Groot Hoogwaak ontvingen, collectief gekort zijn in het aantal uren zorg.

Er blijkt met onmiddellijke ingang een half uur minder zorg per week toegekend te zijn door de huidige zorgverlener Alpha en voor alle cliënten in de nieuwe regeling ‘schoon huis’. Onduidelijk is wat de betrokkenheid van de ISD in deze is, maar ook welke groep cliënten dit allemaal betreft.

De fractie van de PvdA-GroenLinks heeft de volgende vragen.

  1. Klopt het dat er collectief een half uur hulp bij het huishouden per week minder per cliënt is toegekend en zo ja voor welke cliënten geldt dit en per wanneer is deze regeling ingegaan.
  2. Wat is de betrokkenheid van de ISD en de wethouder bij deze beslissing geweest.
  3. Hoe heeft de communicatie met de cliënten plaatsgevonden en wie had hier de regie in.
  4. Hoe past deze beslissing in de WMO regelgeving dat er individueel getoetst dient te worden bij wijzigingen m.b.t. de indicatiestelling.

 

Aanvullend heeft de fractie PvdA-GroenLinks de volgende vragen mbt de hulp bij het huishouden.

  1. In het verleden was er naast de huidige categorie Hbh1 ook nog sprake van Hbh2 en Hbh3. Bestaan deze categorieën nog en zo ja, hoe en door wie worden deze categorieën geïndiceerd.
  2. Bestaat er een aparte regeling voor cliënten die vanuit het oogpunt van de zorginstelling meer Hbhh / zorg nodig dienen te hebben dan nu gefinancierd kan worden binnen het periodebedrag van 210 euro per 4 weken. Zo ja, wie indiceert deze regeling.
  3. Klopt de veronderstelling dat in de toekomst, omdat mensen steeds langer thuis (moeten) blijven wonen, deze mensen meer en zwaardere HbhH nodig zullen hebben. Zijn er buiten het nieuwe systeem van Hbhh verschillen in de oude en de nieuwe indicatiestelling waar te nemen? Zo ja welke zijn dit.