De coalitiehaan kraait nog steeds koning!

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Wel of niet samenwerken?

De recente, door het College af geserveerde, oproep van Koninklijke Horeca, afdeling Noordwijk heeft toch nog een hoopgevend vervolg gekregen. Voorzitter van de lokale afdeling van KHN, Stephan Stokkermans, die zijn verzoek om frequenter overleg met de gemeente eerder nog zal stranden, is met het College een nieuwe vorm van overleg overeengekomen. Het College ziet de toekomstige samenwerking nu met vertrouwen tegemoet, waardoor er van een de door de gemeente gevreesde ‘Poolse Landdag’ geen sprake meer zal zijn. We zullen het zien!

Besluiteloosheid troef in de Noordwijkse politiek! 

Of we nu spreken over bouwvergunningen, of over het vluchtelingenprobleem, de besluiteloosheid van de Noordwijkse politiek neemt steeds ernstiger vormen aan, met onder andere als droevig gevolg dat de jongste Noordwijkse fractievoorzitter Koen van Asten (ook D66) met een ferme uithaal terug in zijn hok werd geschopt. Hoeveel kan een democraat nog verdragen vraag ik mij dan af.?!

Nog nooit waren de ogen van de coalitie, o.l.v. van PUUR Noordwijk, zó op de Katwijkse politiek gericht als deze week toen het asielzoekersprobleem werd behandeld in de Noordwijkse gemeenteraad. Daar waar omliggende gemeenten hun morele verantwoordelijkheid nemen, waardoor bijvoorbeeld een buurgemeente als Noordwijkerhout ruimte maakt voor zo’n 60 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in het gebouw van het bejaardenthuis Munnekewij aan de Schippersvaartweg aldaar, Teijlingen bovenop haar landelijke taakstelling van 84 nog enkele tientallen statushouders zal gaan huisvesten en Lisse opvang realiseert voor zeker 52 statushouders, rekent de Noordwijkse politiek – namens haar – op de bereidwillige medewerking van Katwijk. Deze gemeente beschikt namelijk over een Asielzoekers Centrum.

Even leek er hoop te bestaan dat ook de PUUR Noordwijkse wethouders wat doortastender te werk zouden gaan door hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar nee hoor, het mocht niet zo zijn.

Leny Scholten, eigenaresse van hotel De Branding, bood in een gloedvol betoog aan om met de gemeente te willen praten over eventuele opvang in haar hotel. Zij gaf aan dat het hotel, met een centrale keuken, sanitaire voorzieningen en algemene ruimtes, veel beter geschikt is voor opvang van met name alleenstaande statushouders, dan voor leegstaande kantoorpanden te kiezen. Nadat zij aangaf dat haar hotel zeker 90 personen zou kunnen opvangen, werd hiervan kennis genomen op een wijze waarvan je op je vingers kunt natellen dat hier niets mee wordt gedaan. Bedankt en tot ziens………………

Ook de Benjamin onder de fractievoorzitters, die van coalitiepartner D66, deed heel kort een poging het sociale gezicht van zijn partij te laten zien door te opperen om een van de sporthallen die Noordwijk rijk is, om te bouwen tot tijdelijke opvang. Dat had onze Koen van Asten beter niet kunnen doen, want na een kleine schorsing van de vergadering trok hij zijn plannetje haastig in. Waarschijnlijk was hij tijdens die schorsing door de bestuurders van PUUR met een flinke draai om zijn oren tot de orde geroepen.

Met pijn en moeite gaat de verantwoordelijkheid van Noordwijk voorlopig niet verder dan de bereidheid om 17 opvangplekken voor statushouders te creëren. Bij het College lijkt het idee post gevat te hebben dat de ruim 1200 opvangplekken in Katwijk een gezamenlijk project is van beide gemeenten. Als je dat maar lang genoeg denkt, dan ga je er zelfs in geloven. Ja, het patent van PUUR.

Dag Els, bedankt voor alles………..

Enfin, nu voornoemde problemen op behendige wijze getackeld zijn kan de coalitie weer verder met haar vroegtijdige winterslaap! Maar niet eerder dan nadat burgemeester Jan Rijpstra de uit de gemeenteraad vertrekkende Els van Egmond (CDA) even in het zonnetje had gezet. Terecht natuurlijk, want met haar intellect en (het mag gezegd worden) haar prettige verschijning zakt met haar vertrek het bedenkelijke niveau aan IQ van ons gemeentelijke bestuur weer de nodige punten.

Tot de volgende week maar weer!