DISCUSSIE-AVOND OVER DE ZEVEN STERREN VAN NOORDWIJK

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Altijd al is willen weten wat de collegeleden namens de eigen coalitie zoal  uitvoeren, daar aan de Voorstraat? Tsja, wat zal ik zeggen: ‘dan hadden jullie afgelopen dinsdag maar naar de discussie-avond moeten komen in het Praathuis’. 

Maar goed, u voelde zich die avond misschien niet zo lekker, of u moest oppassen op de kleinkinderen, een niet te cancelen dinerafspraak misschien? Maar, als ik dat zo mag zeggen, dan heeft u wel wat gemist! Net als burgemeester Jan Rijpstra overigens, want die zal prinsheerlijk in Madrid alwaar hij trachtte een van zijn sterren aan de man te brengen.

Waar ging die zeven sterren discussie-avond nu eigenlijk over?

Ik zal het u vertellen. Onze doortastende coalitie onder leiding van Puur Noordwijk wil Noordwijk graag omtoveren tot nationaal sportcentrum Papendal aan Zee, zodat wethouder, tevens loco Gerben van Duin namens zijn partij afgevaardigd kan worden naar het I.O.C., dus heeft ster 1 als onderwerp meegekregen ‘geweldige sportmogelijkheden‘ (van internationale allure, wel te verstaan, waar vergrijzend Noordwijk alleen maar last van gaat krijgen).

Ster 2 staat voor ‘energieke samenleving‘ (iets wat ongetwijfeld te maken zal hebben met ster 1), ster 3 staat vervolgens voor ‘sfeervolle dorpscentra‘ (zolang de ondernemers maar voor de kosten opdraaien, kijk maar naar de vage plannen voor De Grent), terwijl ster 4 staat voor ‘aantrekkelijke leefomgeving‘; dit is een van de meest onzinnige sterren, want de zee die ligt er al miljoenen jaren, evenals bij ster 5 die als onderwerp ‘Rijke natuur‘ heeft meegekregen, want ook onze duinen en bossen zijn niet te danken aan enig nadenken van een democratische politieke partij, dan wel ondemocratische beweging.

Dan komen we tot slot bij de twee laatste sterren, waarbij ik u nu al verklap dat de laatste ster eigenlijk de enige is die de moeite écht waard is. Maar goed, oordeelt u zelf! Ster 6 ‘veelzijdige economie en toerisme‘ (klinkt mooi, maar ik zou niet weten hoe veelzijdiger het zou kunnen). En ja, dan tot slot ster 7uitstekende bereikbaarheid‘. Een heel belangrijk punt, vind ik zelf. Echter aan de ene kant zijn wij aan het einde van de Beeklaan met haar aansluiting op de A206 met de rest van Nederland verbonden, terwijl wij via de provinciale weg Leidse Vaart verbonden worden met het achterland. Zoals wij allen weten is de provincie druk doende om o.a. door middel van een superrotonde de doorstroming van het verkeer richting Noordwijk te verbeteren, dus moet je daar als Noordwijkse coalitie niet te veel over mee willen denken. Dat houdt de boel alleen maar onnodig op. Per saldo stuk voor stuk onzinnige sterren waar je niet al te veel woorden aan moet verspillen.

En laat dat laatste nu precies zijn wat veel Noordwijkers gedacht moeten hebben, toen de uitnodiging voor de discussie-avond bij hen in de bus rolde. Een handjevol (wellicht daartoe gedwongen) Noordwijkers, misschien net genoeg om een korfbalteam mee te vullen (1-0 voor ster één), kwamen opdraven op het gemeentehuis, met mogelijk als gevolg dat dit kleine clubje mensen onevenredige macht krijgt toebedeeld in de beslissingsfase.

Wethouder Hans Bakker was als een van de weinigen verheugd over de opkomst, maar gaf en passant aan dat Noordwijkers met sterrenstralende iedeeën deze per e-mail ([email protected]) alsnog met hem mogen delen.

Ja, het wordt nog wel eens wat met Noordwijk! Tot het volgende Geweten.

 

 

 

Het Geweten van Noordwijk is een column van René Kamphuis)in 

Reacties