Nepotisme viert hoogtij in Noordwijk, zo lijkt het….*

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Beste lezers van Uw Geweten, Noordwijk is en blijft een bijzonder dorp. Op een enkeling zoals wnd. burgemeester Jan Pieter Lokker na is onze gemeenteraad telkens in staat om de meeste slechte bestuurders het gemeentehuis binnen te loodsen.

Eerlijk is eerlijk, onze huidige burgervader is zeer bedreven in het uitdelen van de mooiste bossen bloemen aan de ook steeds ouder wordende Noordwijkers, maar het bestuur is – naar overtuiging van Uw Geweten – volledig in handen van de dame en heren wethouders, onder leiding van hun aanvoerder de loco-burgemeester van Puur Noordwijk huize.

Een bestuurder die als geen ander weet dat het bij verkiezingen gaat om de gunst van de kiezer, de kiezer die je dus moet zien te paaien. En dat doet hij zeer geslepen om op het juiste moment weer ergens een mooi clubhuis bouwen en daar bij de opening, meestal een maandje voor de gemeenteraadsverkiezingen, als wethouder sport met zijn neus vooraan te staan.

Maar genoeg gezegd over deze ‘slimmerik’.

Hoe dan ook, zat dit bestuur tot voor kort verschillende ondernemers dwars daar waar het om het afgeven van vergunningen ging, nu wil dit College maar liefst tweehonderdvijftigduizend euro uittrekken om onderzoek te plegen naar een bouwplan naar idee van de Noorlander Groep (lees Grand Hotel Huis ter Duin) voor een mega-parkeergarage, waarvan de geschatte bouwkosten alleen al zo’n zeventig miljoen, ja u leest het goed: ZEVENTIG MILJOEN euro zijn.

De Grand Hotel Huis ter Duin garage, zoals deze waarschijnlijk zal moeten gaan heten, is natuurlijk een slimme zet van de Noorlander Groep. Want hoe mooi kan het leven zijn wanneer ontwikkelingen ten faveure van je eigen hotel voor een belangrijk deel uit gemeenschapsgeld bekostigd zal worden. Ook wethouder Hans Bakker (eveneens Puur Noordwijk) is juichend over dit plan, alsof hij het zelf heeft bedacht. Enfin, ‘if you can’t beat them join them’, zal hij gedacht moeten hebben.

Maar beste mensen, los van de beoogde onsmakelijke constructie, het moet toch mogelijk zijn om voor veel minder kosten een 1.700 plaatsen tellende parkeergarage te bouwen. Een parkeergarage voor de bezoekers, bewoners en voor alle Noordwijkse ondernemers, zonder er eentje te bevoordelen.

Ad*) Nepotisme is het begunstigen van eigen familieleden of vrienden door autoriteiten of door en binnen bedrijven, bijvoorbeeld door ze in hoge functies te benoemen of door ze opdrachten te gunnen. Ook is het mogelijk dat het nepotisme een vorm van patronage is.

 

Het Geweten van Noordwijk is een column van René Kamphuis

Reacties