Eten in de ruimte

Foto: Space Expo

Komend Paasweekend, van vrijdag 14 tot en met 17 april, en in de meivakantie van 22 tot 30 april, komen bezoekers van Space Expo in Noordwijk alles te weten over de maaltijden van astronauten in de ruimte.

In de beginjaren van de ruimtevaart aten de astronauten een soort babyvoeding uit tubes en voedzame maar onsmakelijk blokjes samengeperst voedsel. Tegenwoordig worden er topkoks uit de hele wereld uitgedaagd om een smakelijk feestmaal voor de ruimtevaarders te bereiden. Naast de smaak zijn onder andere ook het gewicht, de verpakking en houdbaarheid van groot belang. In een interactieve presentatie maken bezoekers van Space Expo kennis met het ruimtevoedsel van vroeger en nu. Met de aanwezige kinderen worden proefjes gedaan en ontdekken ze de smaak van astronautenvoedsel.

Daarnaast wordt op regelmatige tijden uitleg gegeven bij de echte Russische Soyuz ruimtecapsule van André Kuipers. Deze capsule was meer dan 200 dagen in de ruimte en bood plaats aan drie kosmonauten.

Space Expo is dagelijks in de genoemde periode open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook kan dan ESA/ESTEC bezocht worden met de Space Train.