Fado zangeres Magda Mendes bij Muziek in Jeroen in Noordwijk

Foto: Muziek in Jeroen/Magda Mendes

Oliveiras. Dat is de titel van het nieuwe programma van Magda Mendes dat ze op op zondag 10 maart om 15.00 uur in de Oude Jeroenskerk ten gehore brengt.  
De zelfgeschreven liedjes op dit programma zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.’

Marga Mendes treedt  al jaren In de voetsporen van Amalia Rodriques en Cristina Branco. Zij wordt op haar concerten begeleid door gitarist Ward Veenstra, harpiste Astrid Haring en bastrombonist Brandt Attema.

Wie aan Portugese muziek denkt, denkt aan fado, weemoedig stemmende liedjes over personages die het leven niet cadeau hebben gekregen. Een kleine twee eeuwen geleden ontstaan in achterafkroegen in Lissabon en qua sfeer verwant aan de Amerikaanse blues en – dichter bij huis – de smartlappen van de Amsterdamse Jordaan.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds zestien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige fado.
Met haar nieuwe programma Oliveiras slaat ze een nieuwe weg in en verlaat ze de stad. Samen met haar vaste gitarist Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda’s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Veel van Magda Mendes’ optredens zijn uitverkocht en de recensies zeer lovend. Niet voor niets kreeg zij door haar vakgenoten de prestigieuze prijs ‘De Gouden Notenkraker’ toegekend.

De liefhebber van de meeslepende en melancholische Fado-muziek zal op 10 maart geweldig aan zijn/haar trekken komen.

De toegangsprijs voor het concert is € 15,-. Vrienden van ‘Muziek in Jeroen’ en al hun introducés betalen € 10,-. Na afloop wordt, onder het genot van een gratis drankje, nagepraat in het koor van de kerk.