Open Synagogedienst in de Oude Jeroenskerk

Foto: Tamarah Benima

Ongeveer een keer per maand wordt er een Open Synagogedienst gehouden ergens in het land, onder leiding van rabbijn Tamarah Benima, met ondersteuning van Alexander de Vries als chazzan. Op vrijdagavond 17 mei a.s. gaat deze bijzondere gebeurtenis plaatsvinden in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk, georganiseerd door de Protestantse Gemeente en het Leerhuis Noordwijk samen, mede omdat het Leerhuis zijn vijftigjarige jubileum viert!

De Open Synagogediensten zijn bedoeld om niet-Joden en Joden voor wie de sjoeldrempel te hoog is te laten ervaren hoe het is op vrijdagavond in de synagoge. Heel veel mensen hebben namelijk belangstelling voor het Jodendom. Ze lezen boeken over het Jodendom en/of van joodse schrijvers, kijken documentaires en joodse films, gaan naar lezingen en concerten met joodse muziek, reizen naar Israel, maar meedoen met het joodse leven – hoe beperkt ook – is nauwelijks mogelijk. Vandaar de Open Synagogediensten. Zij geven de mogelijkheid om mee te doen: gebeden en liederen zingen in het Hebreeuws, luisteren naar een derasja (‘preek’), het ervaren en zelf zeggen van berachot (zegenspreuken), en na de dienst nasjen (koffie, thee, wijn, lekkernijen) en gezelligheid.

De vrijdagavonddienst wordt gedaan zoals bij de Jewish Renewal gemeente Beit HaChidush (Amsterdam). Zonder concessies (want het is geen educatief project), maar met de uitleg die noodzakelijk is om zich niet verloren te voelen met al dat nieuwe en ongebruikelijke.

De opzet van de avond is als volgt:

19.00: inloop met koffie, thee en lekkernijen

19.30 – 20.30: Kabbalat Sjabbat-dienst / vrijdagavonddienst

20.30 – 22.00: kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood; en met lekkernijen en gezelligheid. Tijdens de nazit zal de Noordwijkse Klezmerband Lou Sjoege zorgen voor de muziek en zo nog een extra accent geven aan het informele samenzijn.

De nazit na de dienst is uitdrukkelijk onderdeel van het programma en het is de bedoeling dat de aanwezigen deze ook willen meemaken.

Natuurlijk zijn ook kinderen welkom. De praktijk wijst uit dat sommige kinderen het interessant vinden en het is geen probleem als ze ondertussen tekenen of knutselen o.i.d.

Vrij entree, maar aanmelding wordt op prijs gesteld: dat kan bij ds. Simon Dingemanse: 071-3645206 email: [email protected]