Kunststukje van Dolf Beuk!

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Nadat ruim 10 jaar geleden, tijdens het 100-jarig jubileum van Koninklijke Beuk, Dolf Beuk namens het bedrijf en de familie het kunstwerk ‘Zee en Binnen’ van de hand van Ab Steenvoorde aanbood aan de Gemeente Noordwijk, maar vooral ook aan alle Noordwijkers, was het vandaag eindelijk zover. Vier van de vijf generaties Beuk waren bij de onthulling van het kunstwerk aanwezig. Een onthulling waarbij Dolf Beuk zichtbaar aangedaan het woord deed, terzijde gestaan door zijn dochter Monique.

Locatie Nieuwe Zeeweg

De locatie was van meet af aan duidelijk; het kunstwerk zou de verbinding vormen tussen Zee en Binnen. Dit is passend bij de geschiedenis van de Beuken, namelijk wonen op Zee en naar school in Binnen, maar ook klein begonnen op Zee en groots verhuisd naar Binnen. Dat Zee-Binnen verhaal is typerend voor vele Noordwijkers maar zeker ook voor vele (oud) Beuk medewerkers. Omdat het gebied rondom het Bollenbad en BinnenZee volop in ontwikkeling was, deed Beuk de belofte het kunstwerk te doneren na realisatie van het nieuwe zwembad. Het is daarom mooi dat het kunstwerk links van het het zwembad Binnenzee haar mooie, definitieve bestemming heeft gekregen.

Overhandiging namens gemeente en Noordwijkers

Nadat Helmus Wildeman, als voorzitter van de stichting voor het behoud van het kunstwerk van Ab Steenvoorde, hoeveel moeite het heeft gekost om het kunstwerk voor het nageslacht te behouden, Het was de verantwoordelijk wethouder Marie-José die met enige trots het schitterende kunstwerk

Kunstwerk Ab Steenvoorde

Toen bleek dat het kunstwerk ‘Zee en Binnen’ van de Noordwijkse kunstenaar Ab Steenvoorden verloren dreigde te gaan heeft Beuk contact gezocht met de Stichting ter Behoud Kunstwerk Ab Steenvoorden. Dit specifieke kunstwerk pronkte immers jaren op de gevel van de jongensschool waar Dolf en andere Beuken op hebben gezeten. De intentie van de kunstenaar is volledig in overeenstemming geweest met die van Beuk. Het kunstwerk draagt niet voor niets de naam ‘Zee en Binnen’.

Dolf Beuk onthult het kunstperk ‘Zee en Binnen’ aan
de Nieuwe Zeeweg te Noordwijk

Projectgroep

Het kunstwerk bracht betrokken Noordwijkers met zich mee. Dit resulteerde in een kleine projectgroep ter realisatie van het plan. Monique Beuk sprak o.a. haar dank uit aan Helmus Wildeman, voorzitter van de Stichting ter Behoud van het Kunstwerk Ab Steenvoorden, Leon van Reisen, Van Reisen Bouwmanagement & Advies en Ab van der Wiel, projectontwikkelaar en bouwer. In samenspraak met hen en de gemeente is het plan nu eindelijk gerealiseerd.

8-hoekig kunstperk

Het kunstwerk ‘Zee en Binnen’ is volledig gerestaureerd door kunstenaar Zuliani, gespecialiseerd in betonnen monumentale objecten. Aannemers- en hoveniersbedrijf Jonker heeft voor het kunstwerk een prachtig perkje aangelegd, uiteraard met een paar bankjes die zullen dienen als rustplek. Het zgn. rust- en kunstperk heeft de 8-hoekige vorm overeenkomstig het kantoor van Beuk aan de Van Berckelweg gekregen, waarbij het kunstwerk extra is gekenmerkt door een jonge beukenboom. Klaar om op die plek uit te groeien tot een blijvende markering.