Monitoring en plan van aanpak weidevogelbeheer

Liesbeth Buzugbe

De commissie Duurzame Ontwikkeling besprak op 14 februari het voorstel van Gedeputeerde Staten voor monitoring en het plan van aanpak voor weidevogels.

Op 24 januari 2018 heeft de commissie het onderwerp “Monitoring en plan van aanpak weidevogels” eerder besproken. Omdat de commissie het voorstel onvoldoende uitgewerkt en onderbouwd vond, werd op 14 februari een het gewijzigd voorstel besproken waarin een onderscheid is gemaakt tussen concrete, uitgewerkte maatregelen met een concreet verzoek om hiervoor financiële middelen vrij te maken en minder uitgewerkte maatregelen waarvoor in een later stadium de financiële middelen gevraagd zullen worden.

De discussie in de commissie spitste zich onder andere name toe op predatoren en een goede afstemming tussen betrokkenen bij het Oude Land van Strijen. Het CDA vroeg zich af of de voorgestelde 2 ton wel voldoende was voor het opstellen van een predatieplan. SGP-ChristenUnie en de PvdA vonden dit juist erg veel geld. De PvdA, de Partij voor de Dieren en 50Plus stelden voor een deel van het bedrag dit jaar nog beschikbaar te stellen voor het vangen, steriliseren en terugzetten van verwilderde zwerfkatten die in weidevogelgebieden de weidevogelstand negatief beïnvloeden. Ook D66 zag de voordelen van het neutraliseren van zwerfkatten. De SP gaf aan dat niet alleen predatoren, maar ook andere factoren van invloed zijn op het weidevogelbestand en dat een evenwichtig ecosysteem de basis moet zijn.

Fracties als de VVD, de PvdA en D66 vroegen aandacht voor het belang van een goede afstemming met vrijwilligers, onder meer bij het Oude Land van Strijen waarvoor Gedeputeerde Staten al concrete maatregelen had voorgesteld. De fractie van SGP en ChristenUnie wilde pas geld toekennen voor het Oude Land van Strijen als er een gebiedsplan is dat door de betrokken vrijwilligers, het waterschap en het agrarisch collectief wordt gesteund.

De PvdA maakte zich hard voor een herhaling van een 0 meting dit jaar voor de beleidsmonitoring, omdat er verschillenden monitoring methoden worden gebruikt. 50Plus stelde een aantal vragen over de kosten en de dekking van verschillende maatregelen. De Partij voor de Dieren en GroenLinks stelden dat transitie naar volledig natuur inclusieve landbouw nodig is om biodiversiteit inclusief de weidevogels een kans te geven. Ze pleitten voor meer zwaar agrarisch natuurbeheer. De PVV gaf net als tijdens de vorige commissievergadering aan dat zij geen belastinggeld willen besteden aan natuurbeheer.

De Gedeputeerde zegde onder meer toe alleen een financiële beschikking af te geven voor het regionale verbeterplan voor boerenlandvogels van Oudeland van Strijen als dit is afgestemd met de vrijwilligers (bijvoorbeeld het Hoekschewaards Landschap), het Waterschap en het agrarisch collectief uit dit gebied.
 

De commissie adviseerde het onderwerp als bespreekstuk te agenderen voor de vergadering van Provinciale Staten op 21 februari.

Uitgelicht

Bron: Provincie Zuid-Holland