Ambtelijke fusies, omgevingsbeleid, publicatie van kennisgevingen en doeltreffendheid subsidies

Liesbeth Buzugbe

De commissie Bestuur en Middelen sprak op 14 februari over ambtelijke fusies, omgevingsbeleid, digitaal publiceren van kennisgevingen en doeltreffendheid van subsidies.

Ambtelijke fusies
In opdracht van de provincies Zuid-Holland en Gelderland heeft organisatieadviesbureau Berenschot onderzocht in hoeverre een ambtelijke fusie bijdraagt aan het versterken van het lokale bestuur. De commissie besprak het rapport in samenhang met de Samenvattende Notitie Ambtelijke Fusies Staten die Gedeputeerde Staten eerder hebben uitgebracht. Voorafgaand aan de bespreking gaf de heer van der Werff, managing director van Berenschot een korte presentatie over het onderzoek.

De commissie was eensgezind in de opvatting dat het rapport van Berenschot waardevolle conclusies en adviezen bevat over de effecten, de totstandkoming en de werking van ambtelijke fusies. Veel Statenleden benadrukten het belang van het stellen van doelen voordat gemeenten tot ambtelijke samenwerking overgaan en gaven aan dat elke situatie maatwerk vergt. Het CDA gaf aan dat het in de eerste plaats aan gemeenten is om na te denken over hun bestuurlijke toekomst. De SP, 50Plus en de PVV benadrukten de rol van de inwoners bij de totstandkoming van een eventuele samenwerking.

Ambitie omgevingsbeleid
Provincie Zuid-Holland ontwikkelt een nieuw omgevingsbeleid. In dat kader besprak de commissie Bestuur en Middelen de door Gedeputeerde Staten voorgestelde ambities en opgaven en de wijze waarop provincie Zuid-Holland aan deze opgaven wil bijdragen.

Aan de orde kwamen onder andere het thema cultureel erfgoed binnen de ambitie “gezonde en aantrekkelijke leefomgeving”, de wijze waarop de provincie sturing wil geven en participatie. De Gedeputeerde zegde toe de betrokkenheid van de inwoners bij de ontwikkeling van omgevingsbeleid nog aandacht te zullen geven en dat ze voor de zomer met nadere voorstellen over brede vormen van participatie komt.

De commissie adviseerde het voorstel als bespreekstuk te agenderen voor de vergadering van Provinciale Staten van 28 maart 2018.

Publicatie van kennisgevingen
Op 12 november 2014 hebben Provinciale Staten de Verordening Elektronische Kennisgeving Zuid-Holland vastgesteld. Deze verordening maakt het mogelijk om kennisgevingen van bijvoorbeeld vergunningen of ontheffingen uitsluitend digitaal te publiceren. Op 1 januari 2015 is de provincie gestart met digitaal publiceren op overheid.nl. naast het publiceren in huis-aan-huisbladen. ln de Verordening van 2014 is het afbouwen van het publiceren in huis-aan-huisbladen aangekondigd, maar is daarbij geen termijn genoemd.

De commissie besprak op 15 februari de brief van Gedeputeerde Staten over digitaal publiceren van kennisgevingen en over een verkenning naar vormen om de regionale en lokale journalistiek te stimuleren. De meeste fracties waren positief over een onderzoek naar de mogelijkheden om de lokale journalistiek te stimuleren. Over het loslaten van publicatie in huis-aan-huisbladen echter, waren meerdere fracties terughoudender. GroenLinks gaf aan dat alleen digitaal publiceren leidt tot een groot verlies aan bereik. Daarnaast vond ze onder meer dat de lokale media sterk gehouden moeten worden voor berichtgeving over de lokale politiek. GroenLinks, dat een beroep op de andere fracties deed om het college te vragen het besluit te herzien, kreeg steun van de PvdA, 50Plus, SP. Het CDA en D66 twijfelden over het loslaten van de berichtgeving in de huis-aan-huisbladen en de VVD gaf aan dat als het besluit tegen gehouden kan worden, dat moet worden gedaan.

De SGP wilde vasthouden aan eerder genomen besluiten over digitalisering van bekendmakingen. Ook de PVV liet een ander geluid horen. De fractie vindt dat informatievoorziening naar de burger is best behoorlijk is en dat het niet aan de provincie is om huid-aan-huisbladen te financieren.

Naar aanleiding van de gedachtewisseling adviseerde de commissie het onderwerp digitaal publiceren van kennisgevingen als bespreekpunt toe te voegen aan de agenda van de PS vergadering van 21 februari 2018 om GroenLinks in de gelegenheid te stellen een motie in te dienen.

Doeltreffendheid subsidies
Twee keer per Statenperiode worden Provinciale Staten geïnformeerd over de doeltreffendheid van subsidies. De commissie besprak op 14 februari de halfweg evaluatie.

De fracties waren overwegend positief over de rapportage. De Gedeputeerde zegde toe eind 2018/begin 2019 met een definitieve rapportage te komen. Hierin zal aandacht besteed worden de relatie tussen het interne subsidieproces en de externe actie die resultaat moet opleveren.

Bron: Provincie Zuid-Holland