Eerste uitzending commerciële televisie vanaf REM-eiland exact 50 jaar geleden

Weet u het nog? De eerste commerciële uitzending van TV-Noordzee, met vernieuwend amusement met series als Rintintin, Mr. Ed het sprekende paard en The Invisable Man.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste commerciële televisie uitzendingen startten vanaf het toen vlak voor de Noordwijkse kust liggende REM-eiland.

Het REM-eiland was een platform op 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk. In 1964 werden vanaf dit eiland vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd.

Na het testen van verschillende frequenties is Radio Noordzee vanaf 29 juli 1964 dagelijks te beluis- teren via 214 meter middengolf. De ontvangst is goed in heel Nederland en België en vanaf 15 augustus 1964 worden er ook TV programma’s uitgezonden. Alles loopt zeer goed en op enkele dagen worden er duizenden “REM” ontvangstantennes verkocht. TV Noordzee zendt immers uit via kanaal 11 in band III, wat in Nederland niet gebruikelijk is daar de officiële Hilversumse televisiezenders via VHF band-I uitzenden. Vandaar de bijnaam “REM” antenne.

De eerste avond werd ondermeer gevuld met een film over de bouw van het eiland en een documentaire over de kunstschilder van Draanen, terwijl ook de eerste reclame uit de Nederlandse televisiehistorie de ether in werd geslingerd. Daarnaast kon het Nederlandse publiek kennis maken met Amerikaanse series als Rin Tin Tin, de Onzichtbare Man en Ed het Sprekende Paard.

Grote adverteerders zo- als Coca Cola, Brylcreem, huurden reclametijd op TV Noordzee. Nederland en het noordwesten van België maakten kennis met een puur commerciële TV zender.


http://www.youtube.com/watch?v=SaE53KBqFLkhttp://www.youtube.com/watch?v=osyhrS0txn4

fhh02h8v5e0pojtotmi4hkrpb

b3qou5j827rfux62wi4z0kzhi

q4v2bmvngpdk4ghtwwktevlce

na51iy9j3nbdjen6fhpq97l5e

Op 12 augustus vond een proefuitzending plaats en op 15 augustus 1964 begonnen de reguliere uitzendingen. Op 17 december van datzelfde jaar werd de apparatuur van het REM-eiland echter door de Nederlandse Koninklijke Marine geconfisqueerd. Deze actie kon worden ondernomen omdat per 1 december 1964 een noodwet was aangenomen die uitzendingen verbood vanaf constructies gebouwd op de zeebodem. De wet trad op 12 december in werking. Zeezenders die vanaf een schip uitzonden konden hiermee nog niet worden aangepakt. Uit de REM kwam later de legale Nederlandse zendgemachtigde TROS voort. De naam TROS werd overigens ook reeds gebruikt toen er vanaf het REM-eiland werd uitgezonden.


http://www.youtube.com/watch?v=Gb2k-FAwhU4

Het eiland werd overgenomen door de Nederlandse Staat en was vanaf 1974 geruime tijd in gebruik bij Rijkswaterstaat als “Meetpost Noordwijk”, waar bijvoorbeeld golfhoogte, watertemperatuur en zoutgehalte worden gemeten. In de zomer van 2004 werd de meetpost ontmanteld en enkele maanden later werd het REM-eiland te koop aangeboden.

Op 8 juni 2006 werd door personeel van Rijkswaterstaat en pers afscheid genomen van het platform. Tijdens dit afscheidsbezoek waren drie radioamateurs aanwezig, die actief waren met de roepletters PB6REM. Verbindingen werden met zendamateurs wereldwijd gemaakt.

Omdat het eiland in slechte staat verkeerde en wetgeving ter plaatse geen ongebruikte bouwwerken toestaat, is het eiland in september 2006 gesloopt.

Bij de sloop is het gebouw van het onderstel losgebrand en op een ponton geplaatst, dat op 24 september door een sleepboot naar de haven Vlissingen-Oost werd versleept.

Vanaf zaterdag 15 augustus 2009, precies 45 jaar na de eerste commerciële tv uitzending, is het REM-eiland een nieuwe toekomst tegemoet gegaan. Een woningcoöperatie die dit mediamonument van de sloop redde, bracht het van Vlissingen naar Delfzijl. Daar werd het verbouwd om vanaf het voorjaar van 2010 opnieuw een pioniersfunctie te vervullen. Het REM eiland kreeg een plek in het Amsterdamse IJ, aan de Haparandadam. Het platform is een opvallende verschijning in de Houthaven. 


http://www.youtube.com/watch?v=ZhJ_zzVxOUs

Geschiedenis

In de tweede helft van 1964 werd er in veel Nederlandse huiskamers driftig geknutseld met klerenhangers, punaises en antennedraad. Mits op de juiste manier in elkaar gezet en opgehangen kon zo een antenne worden gemaakt, waarmee de eerste uitzendingen van de REM konden worden ontvangen. Er was ook een echte antenne te koop. Achteraf bleek dat echter geen duurzame investering. Het eerste ogenblik van de commerciële televisie duurde namelijk slechts vier maanden. Op 15 augustus startte de REM haar uitzendingen van een platform in zee. Op 17 december, nog voor de kerstdagen werd aan dit experiment van een aantal grote ondernemers door de overheid een eind gemaakt. Dat resulteerde evenwel uiteindelijk in de erkenning van de commerciële omroep in Nederland.

Bron: CQ3meter