VIERING VAN HET TRADITIONELE SINT JEROENSFEEST

Foto: Sint Jeroen Noordwijk

Noordwijk –  Dit jaar viert de Sint-Jeroenskerk in Noordwijk dat zij 125 jaar bedevaartkerk is.  In 1892 verhief Paus Leo XIII Noordwijk voor de tweede maal tot bedevaartplaats van de Heilige Jeroen (✞856).  Tot en met 7 november wordt met verschillende evenementen aandacht besteed aan dit jubileum.

Op zondag 3 september a.s. wordt – traditioneel op de eerste zondag van september – het jaarlijkse Sint-Jeroensfeest gevierd met een plechtige eucharistieviering om 10.00 uur in de Sint-Jeroenskerk.  In de voetsporen van Jeroen zal pastoor Theo Blokland,  samen met pastoraal werker Marion Claassen,  voorgaan in de plechtige viering,  in aanwezigheid van de relikwieën van Jeroen,  opgenomen in een bladgouden schrijnkast. Hier zijn – ter gelegenheid van het jubileum – de relieken van Jeroen aan toegevoegd, die nog steeds worden bewaard in de Abdij van Egmond.

Het Sint-Jeroenskoor o.l.v. dirigent Cees Borger voert Die Deutsche Messe van Franz Schubert uit, in een Nederlandse vertaling van Kees Putman, en “de Ambroziaanse Lofzang”, begeleid door het orkest van R.K. Fanfarekorps Excelsior o.l.v. dirigent Iwan Wiering.  Ook zullen de  traditionele Jeroensliederen worden gezongen.  Organist is Arjan Vos. Voor de kinderen is er een speciale kinderwoorddienst. Traditioneel zal aan het eind van de viering de Sint-Jeroensonderscheiding worden uitgereikt aan een of meerdere parochianen, die vrijwillig diensten leveren aan de parochie.

Kleintje Pils

Na afloop van de Sint-Jeroensviering is er traditioneel een feest op het plein naast de kerk. Eerst zal er koffie worden geschonken met het traditionele Jeroenskransje. Daarna zal de bar opengaan en zal vanaf 12.30 uur de bekende pretband “Kleintje Pils” een optreden verzorgen met lokale en nationale meezingers.  Tijdens het pleinfeest zal er ook aandacht worden geschonken aan het goede doel van het jubileumjaar “Het Vergeten Kind”.