Eerste Wereld Verhalen Festival Nederland in Noordwijk

Foto: WVF Noordwijk 2017

Van dinsdag 25 t/m zondag 29 oktober vindt de eerste editie van het Wereld Verhalen Festival plaats in Noordwijk. Met als titel Er was eens… wordt een mondiale sprookjesroute op een unieke locatie uitgestippeld met verhalen, dans, muziek, beelden en zinnenprikkelende hapjes en drankjes uit verschillende windstreken.  

Het Wereld Verhalen Festival biedt bijzondere theatervoorstellingen over de kracht van verhalen uit Zuid-Afrika, Syrië, IJsland, Japan, Rusland en de Kosmos. Er wordt niet alleen gewerkt met internationale professionele acteurs, dansers, zangers, verhalenvertellers en kunstenaars, maar ook met amateurs met verschillende culturele en nationale achtergronden. De achterliggende gedachte is niet alleen dat er een totaalbeleving wordt geboden, maar ook dat al die verhalen uit heel de wereld bijdragen aan meer begrip. Over en weer. Want die ‘ander’, die jouw taal misschien (nog) niet zo goed spreekt, is ook een mens met haar of zijn geschiedenis en culturele achtergrond.

Initiatiefnemer Martine Zeeman van Stichting ZEEPaanZEE, artistiek leider en regisseur, kwam op het idee na haar succesvolle productie Polska Nadzieja, Poolse verhalen uit de Bollenstreek in 2015. ‘Er zijn zoveel verhalen uit zoveel meer culturen te vertellen. Ik vroeg me af of daar niet meer mee te doen is. Als we elkaar ‘een verhaaltje voor het slapen gaan’ vertellen, wat doen we dan? We vertellen een zelf verzonnen en-toen-en-toen verhaal, een sprookje, een fantasie. Oftewel ‘een sage’. En sages worden over heel de wereld verteld. ’s Avonds bij het vuur, in familiekring, met vrienden tijdens feestjes, voor het slapen gaan, in boeken en op het toneel. Dus voilà! Het idee voor het Wereld Verhalen Festival was geboren. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die mij een sage uit hun eigen land konden vertellen. En zo kwam ik o.a. uit bij de beroemde verhalenverteller Diana Ferrus uit Kaapstad en Hiromi Tojo uit Japan, bekend van Ushi & van Dijk. Maar ook bij nieuwe Nederlanders uit Syrië die hier een nieuw leven opbouwen en bijvoorbeeld prachtige poëzie schrijven of geweldig kunnen dansen.’

Het Wereld Verhalen Festival vindt plaats bij Eat & Meet aan de Rechthoeklaan 10 in Noordwijk, nabij ESTEC (European Space Research and Technology Centre). De bezoekers worden opgedeeld in groepen van zo’n 30 personen. Per groep ga je van voorstelling naar voorstelling, van ruimte naar ruimte. In die verschillende ruimtes zie, hoor, proef en ruik je sages uit verschillende werelddelen. Waardoor je meegetrokken wordt in het verhaal en de culturele achtergrond van dat specifieke land. De voorstellingen hebben allemaal een ander accent. Bij de een zal je meer zien, bij de andere meer horen of voelen. Vervelen is er dus niet bij. De voorstellingen zijn geschikt voor volwassenen, kinderen, jongeren, studenten, Nederlands sprekenden en minder goed Nederlands sprekenden. Er zijn matinees en avondvoorstellingen. Meer informatie op www.zeepaanzee.nl.

 

Tickets à € 22,50 (inclusief een hapje en een drankje) zijn te koop via www.zeepaanzee.nl. Kinderen, scholieren t/m 18 jaar en studenten (op vertoon van studentenpas) à € 10.