Harrie Salman inspireert Vrienden van Oude Jeroen

Foto: Stichting Vrienden van de OJING

Zondag 20 januari vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de Vrienden van OJiNG (Stichting Oude Jeroen in Noordwijk Geborgd www.ojing.nl). OJiNG is opgericht om fondsen te werven voor het noodzakelijk onderhoud om het langjarig voortbestaan van de Oude Jeroen te garanderen.

In zijn welkomstwoord toonde voorzitter Coen Vermeer zich verheugd over de gestage groei van de groep van vaste ondersteuners, maar hij benadrukte ook dat er nog exemplaren van de fraaie miniatuur van de Oude Jeroenskerk beschikbaar zijn voor hen die het gebouw zien als een belangrijk monument dat tevens een multifunctionele ruimte is voor concerten, evenementen en ceremoniële bijeenkomsten. De miniatuur van de Oude Jeroen op de foto meet 14 x 9 x 12 cm.

Daarna was het woord aan Harrie Salman. Op zijn bekende wijze van boeiend vertellen over de ontwikkeling van de cultuur in de Rijnstreek, ging hij deze keer dieper in op de figuur van de Ierse priester Jeroen die voor  eeuwig is verweven met de Noordwijkse geschiedenis.

Onder de titel ‘Jeroen van Noordwijk – de betekenis van deze Ier voor Noordwijk’ schetste hij een beeld van de persoon Jeroen, zijn achtergrond in het Keltische christendom, zijn werkgebied in Noordwijk en omgeving, de vondst van zijn beenderen en later van zijn schedel, het belang van de bedevaarten voor de ontwikkeling van Noordwijk, de bouw van de verschillende kerken op de plaats van zijn graf en de grafzerken in de huidige kerk. Het DNA van het huidige Noordwijk is mede gevormd door Jeroen. Reden om zuinig te zijn op de monumentale resten die aan zijn bestaan herinneren.

Harrie Salman werd beloond met een langdurig applaus. De Vrienden werden door zijn betoog gesterkt in hun overtuiging dat Noordwijk de Oude Jeroen, en alles wat daarmee verband houdt, moet koesteren.

Tijdens het napraten, onder genot van een drankje en een hapje, bleef Jeroen middelpunt van de gesprekken. En Harrie Salman natuurlijk ook.