Hollands uit het hart met Ruby

Foto: Richard van Egmond

Ingeleid door dwarsfluitmuziek betrad Ruby van Urk afgelopen vrijdag het podium van de Muze voor de première van haar muziektheater belevenis. Samen met pianist Rob Stoop en muzikant Robert de Kok wisselde Ruby hits van Nederlandse bodem af met verhalen uit haar eigen leven.

‘Een lied heeft voor iedereen een eigen betekenis’

Maanden geleden deed Ruby een oproep op haar Facebook-pagina aan haar volgers en aan alle muziekliefhebbers. ‘Welke hit van Nederlandse bodem heeft voor jou een bijzondere betekenis?’ Van alle reacties stelde Ruby haar show samen. Ruby: ‘Een lied heeft voor iedereen een eigen betekenis. Het roept herinneringen op. Soms van blije momenten, soms van de minder mooie momenten uit het leven. Maar het roept emoties op en dat maakt muziek zo universeel.’ Ruby opende haar show met het prachtige nummer Music was my first love, maar dan uiteraard in het Nederlands vertaald.

Gasten

Uit alle reacties vroeg Ruby ook twee mensen om zelf het verhaal rond hun favoriete of meest memorabele lied op het podium te vertellen. Haar eerste gast was Esther van der Voort. Zij vertelde over een vakantie met haar vier kinderen, waarbij haar liedje na een behoorlijk pittige reis precies op het juiste moment uit de speakers klonk: I save the day van Roberto Jacketti & the Scooters. Als tweede gast mocht Dennis Salman het podium op komen. Ruby interviewde hem over zijn passie voor Doe Maar, waarbij Dennis zijn spijkerjack met emblemen en buttons omhoog hield. Een jasje wat hij droeg op zijn elfde en wat hij nu nog koestert. Na het interview zong Ruby het nummer Is dit alles van Doe Maar.

Theatertour

De show in de Muze was voor Ruby de première en de start van haar theatertour door de streek. Op Facebook was de weg naar haar show te volgen, via livefilmpjes waarin Ruby steeds vertelt en laat zien hoe zij zich voorbereid op de show en waarin je als volger ook een inkijkje krijgt in haar leven als artiest.

Tekst: Richard van Egmond