Hotels van Oranje Nieuwbouwplannen

Iedereen is het er over eens: de Noordwijkse Boulevard heeft een kwaliteitsimpuls nodig. Deze kwaliteitsimpuls moet leiden tot een aantrekkelijk gebied, voor de Noordwijker en de bezoeker. Het toeristisch product…
Hier is ondernemerschap voor nodig. Mensen die risico durven te nemen, plannen ontwikkelen en daarbij de directe…

Hotels van Oranje Nieuwbouwplannen
Iedereen is het er over eens: de Noordwijkse Boulevard heeft een kwaliteitsimpuls nodig. Deze kwaliteitsimpuls moet leiden tot een aantrekkelijk gebied, voor de Noordwijker en de bezoeker. Het toeristisch product…

Hier is ondernemerschap voor nodig. Mensen die risico durven te nemen, plannen ontwikkelen en daarbij de directe omgeving niet uit het oog verliezen. Toekomst bestendig Noordwijk: een balans tussen wonen, werken, ondernemen en recreëren. Een Noordwijk waar iedereen trots op kan zijn!

Op 5 september jl. heeft de gemeenteraad voor het eerst kennis kunnen nemen van de stedenbouwkundige modellen voor de nieuwe plannen van Hotels van Oranje.  Uit de presentatie hebben we ook begrepen dat de initiatiefnemers reeds 4 maal met de direct omwonenden en de wijkvereniging om tafel hebben gezeten.  

De stedenbouwkundige schetsen zijn de eerste fase van een ontwerp. Hierin wordt enkel gekeken naar hoe een en ander in de omgeving valt in te passen. Dit op basis van door de gemeenteraad, na een initiatief van de VVD Noordwijk, CDA Noordwijk en Wat Noordwijk Wil/Liberaal Noordwijk, gesteund door de Progressieve Combinatie, aangenomen kaders in februari 2013. In maart 2013 heeft een unanieme gemeenteraad gezegd dat het college en de Hotels van Oranje weer om tafel moesten met als basis die kaders. Deze schetsen zijn dus het eerste resultaat daarvan. Het project moet alle gebruikelijke ruimtelijke ordeningsprocedures doorlopen. Er zullen dus nog vele presentaties volgen. Daar is de VVD Noordwijk fractie uiteraard ontzettend benieuwd naar.

De volledige presentatie zal binnenkort op de site van de gemeente Noordwijk te zien zijn. Graag maakt de fractie van de mogelijkheid gebruik om een aantal zaken die gepresenteerd zijn met u te delen:

De hoogte -> in het eerste plan was daar eigenlijk het meeste om te doen. In dit plan kun je zeggen dat de hoogte is gehalveerd ten opzichte van het eerste plan. In de kaders is opgenomen dat de gebouwen maximaal 10 bouwlagen hoog mogen zijn, waarvan de bovenste onbewoond. Uit de tekening die gepresenteerd is blijkt dat de initiatiefnemers er voor kiezen om 6 % van het oppervlak op die 10 hoog te stellen. Het hoogste punt bevindt zich midden op het terrein. De rest is dus lager dan die 10 en daarmee te vergelijken qua hoogte met omringende en naastgelegen gebouwen. Het gebouw direct naast de vuurtoren is lager dan de vuurtoren. Er zit veel lucht tussen de gebouwen, wat een ruimtelijk gevoel geeft.
De plint van de nieuwe gebouwen wordt openbaar, met daarin horeca, winkels en andere voorzieningen. Echt een toevoeging aan het aanbod op de Boulevard. Een plek waar de Noordwijker en de bezoeker aan Noordwijk heerlijk van kan genieten.
Aan de kant van de Parallel Boulevard komt een duin. Hierdoor neemt het groen aan de kant van de Parallel Boulevard aanmerkelijk toe. Dit lijkt de fractie prettig voor de mensen die er wandelen, maar niet in de laatste plaats voor de bewoners. Auto’s zijn niet meer te zien vanaf de Parallel Boulevard, deze worden achter het duin verborgen.
Er komen 100 extra hotelkamers bij in het 5-sterren segment. Dit is niet alleen nodig om het belangrijke congrestoerisme beter van dienst te kunnen zijn. Ook brengt het extra geld op voor de gemeente middels de toeristenbelasting. Tevens komt er een skybar met prachtig uitzicht op zee.
Zonder extra m2 nodig te hebben, kan er een congreszaal worden gebouwd die aanmerkelijk groter is dan de huidige Wintertuin. Er zullen hierdoor andere congressen naar Noordwijk getrokken worden. Congressen die de kamercapaciteit van de 3 grote hotels (Hotels van Oranje, Huis ter Duin en Palace Hotel) overstijgen. Deze congreszaal kan in die zin een bijdrage leveren aan het voltallige Noordwijkse hotelwezen, maar natuurlijk ook de overige horeca en winkels. Want congresgangers geven graag geld uit. Dat blijkt uit alle onderzoeken en dat is in Noordwijk hard nodig.
Ook het Strandhotel en Hotel Alwine worden in de plannen meegenomen. Hierdoor kunnen nog eens 2 shame-plekken worden opgeruimd.  De hotels worden omgevormd naar appartementen. De maatvoering van de gebouwen blijft binnen het huidige bestemmingsplan. Ook voor het parkeren wordt gezorgd, namelijk onder de grond.
Het gehele project wordt uitgevoerd in Noordwijkse stijl.

Ook al is het project nog in een beginfase, de fractie wordt enthousiast van de zaken die worden gepresenteerd. Er wordt in onze beleving gestreefd naar een goede balans tussen wonen, werken, ondernemen en recreëren. De bebouwing is in Noordwijkse stijl. Er vindt zeker een kwaliteitsverbetering plaats aan de Boulevard, de Parallel Boulevard en de Jan van Henegouwenweg. En wat denkt u van de werkgelegenheid die ontstaat voor lokale bedrijven bij de daadwerkelijk aanvang en realisatie van dit plan. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en daarbij alle belangen afwegen. Voorop staat natuurlijk het algemeen belang : Noordwijk toekomst bestendig houden, voor de bewoner, de ondernemer en de bezoeker.

Foto Impressie van Van Egmond totaal architectuur

193_hotel_van_oranje.jpg