OPERATIE LEUNSTOEL, ofwel spionage vanuit Noordwijk

DWDD van 24-9-2015
Foto: noordwijk.nieuws.nl
Een waargebeurd spionageverhaal dat bekend werd onder de naam “OPERATIE LEUNSTOEL”. Matthijs van Nieuwkerk maakte dit gisteravond bekend in zijn veel bekeken programma DWDD..
In 1952 komt Amerika er achter dat de Russen hen 7 jaar lang hadden afgeluisterd, doordat zij afluisterapparatuur hadden verstopt in een plaquette van een Amerikaanse Adelaar die zij de Amerikanen cadeau hadden gedaan.
Zinnend op wraak kwam de CIA in contact met het in Noordwijk gevestigde Radar Proefstation, gelegen aan de Zuid Boulevard. Ten tijde van dit jarenlang durende project stuurden de CIA koffers vol apparatuur en naar verluidt ook koffers vol met dollars aan de directie van het Proefstation. Uiteindelijk wist men te achterhalen dat de Russisiche ambassade zou worden voorzien van nieuw meubilair en werd het idee geboren om afluisterapparatuur te verwerken in een nieuwe leunstoel die de Russen hadden besteld.
Radar Proefstation NoordwijkRadar Proefstation Noordwijk
En zo werd OPERATIE LEUNSTOEL bekend onder de codenaam ‘The Thing’, een verhaal dat zich laat lezen als een spannende detective, een feit.
Voor wie het nog eens wil nazien KLIKT HIER om de DWDD uitzending van 24 september 2015 nog eens te bekijken.