Let op: boete door bramen plukken!

BRON: RTL nieuws
BRON: RTL nieuws
Foto: nootfeijk.nieuws.nl

‘Lekker, bramen!’, denk je misschien als je deze zomer door de natuur loopt. Let op! Je kunt een flinke boete krijgen voor het wildplukken van de vrucht. RTL Nieuws meldt op basis van cijfers van Staatsbosbeheer dat er jaarlijks tientallen bonnen worden uitgedeeld door boswachters.

Met wildplukken maak je je formeel schuldig aan stroperij. Dat valt in de tweede categorie geldboetes. Dat betekent dat de som kan oplopen tot 4100 euro (en dat je er zelfs een gevangenisstraf voor kunt krijgen…).

Voor eigen gebruik

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat aan RTL Nieuws weten dat wildplukken in de praktijk vaak door de vingers wordt gezien. Dan moet je pluk-oogst wel voor eigen gebruik zijn. Het is bovendien niet de bedoeling dat je meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje (geen emmers vol dus!). En: kom niet buiten de paden als dat niet mag.

De belangrijkste reden voor het verbod is bescherming van de natuur. Dieren eten de bessen, bovendien zijn paddenstoelen ‘mooi om te zien voor natuurliefhebbers’, aldus de woordvoerder.

Pas op: vossenlintworm en giftige paddenstoelen!

Houd ook in je achterhoofd dat het eten van geplukt voedsel gevaarlijk kan zijn. Volgens Staatsbosbeheer zijn giftige paddenstoelen niet te onderscheiden van niet-giftige. En Voedingscentrum waarschuwt ook: ‘pas op met zelfgeplukt fruit vanwege vossenlintworm‘.

Bron: RTL Nieuws / Voedingscentrum