Gemeente zet natuurlijke vijand in tegen bladluizen

Foto: Tuinen.nl

Bladluizen in het openbaar groen zorgen vaak voor overlast. Daarom is besloten om als proef lieveheersbeestjes in te zetten tegen bladluizen als ecologische bestrijding.

Terugdringen overlast

Bladluizen in het openbaar groen zorgen op sommige plekken voor overlast. Om deze reden is besloten om als proef ter bestrijding van bladluizen de (larven van) lieveheersbeestjes in te zetten. Dit is een ecologische vorm van bestrijding. Bladluizen scheiden honingdauw af. Een suikerachtige vloeistof. Deze honingdauw heeft veel vervelende gevolgen. Deze honingdauw wordt aangetast door een roetdauwschimmel. En hierdoor ontstaat een zwarte verkleuring van auto’s, bestrating en straatmeubilair.

Bestrijding met lieveheersbeestjes

Zowel de larven als de lieveheersbeestjes zelf eten de bladluizen. De gemeente zet 2 inheemse soorten in. De 2-stippelige en 7-stippelige lieveheersbeestjes en hun larven. De larven worden al door diverse gemeenten succesvol ingezet voor de bestrijding van bladluizen. In verschillende lindebomen hangen zakjes met de larven van lieveheerstbeestjes. Onder andere in de Voorstraat. Ook de volwassen lieveheersbeestjes dragen hier aan bij. Deze leggen de eitjes in bladluizenkolonies, zodat wanneer de larven uitkomen ze zich meteen tegoed kunnen doen aan de bladluizen. Lieveheersbeestjes eten als larve gemiddeld 120 luizen per dag en 80 luizen per dag als ze volwassen zijn.