Grote gemeentelijke verschillen bij financiële steun school-laptop

Foto: Pixabay
Op gemeentelijk niveau bestaan er in Zuid-Holland grote verschillen in de aard en hoogte van laptop-regelingen. Dit concludeert elektronica-retailer BCC na eigen onderzoek onder alle 355 Nederlandse gemeenten. De regeling is bedoeld voor minima-gezinnen met schoolgaande kinderen en biedt tegemoetkoming bij de aanschaf van een laptop.

Tegemoetkoming sterk afhankelijk van woonplaats

Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruik maken van een laptop-regeling. Hiermee ontvangen zij een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. In gemeenten waar sprake is van een regeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld € 401.

Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van € 100, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen maal zoveel mag kosten.

Ook binnen de provincie Zuid-Holland zijn de verschillen groot, zoals te zien in het overzicht Laptop regelingen, dat door BCC is gevisualiseerd.

Tegemoetkoming lager in grote stad en gemeenten met laag besteedbaar inkomen

Opvallend is het gegeven dat gezinnen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van € 370. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk € 408.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen gebieden waar het gemiddelde besteedbare inkomen relatief hoog, of juist relatief laag is. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.