Fairtrade groeit!

Foto: Takko Fashion

Noordwijk draagt met trots de titel ‘Fairtrade Gemeente’. Dit betekent dat zowel de gemeente als (een substantieel deel van) de bedrijven, verenigingen en organisaties in de gemeente fairtrade producten gebruiken of verkopen en/of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Sinds dit jaar wappert de fairtrade-vlag ook voor Noordwijkerhout en De Zilk. Met recht, want ook daar maken bedrijven en organisaties zich sterk voor eerlijke handel en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Inspanningen voor een betere wereld

Door de gemeentelijke herindeling kunnen inwoners en bezoekers van de nieuwe gemeente uit een nog groter en gevarieerder aanbod aan ‘eerlijke’ producten een verantwoorde keuze maken. In Noordwijkerhout zijn onder meer de Wereldwinkel, ‘Brownies for Downies’ en kledingwinkel Takko Fashion enkele lichtende voorbeelden. Groter of kleiner, elk op hun eigen manier en met een eigen filosofie. Maar vanuit de gemeenschappelijke gedachte om de wereld voor meer mensen een beetje beter te maken.

Betaalbaar én verantwoord: Takko Fashion

Kledingwinkel Takko Fashion laat zien hoe je op een verantwoorde manier kunt ondernemen én betaalbare kwaliteitsartikelen kunt aanbieden. Bedrijfsleider Jolande van Wagtendorf-van Rijn: “Met meer dan 1900 filialen in 17 landen heeft Takko Fashion een positie om iets te betekenen voor verantwoorde productie en handel. Vanuit een bedrijfsfilosofie waarin groot belang wordt gehecht aan verbetering van de arbeidsomstandigheden van medewerkers en producenten. Dat uit zich onder meer in een eigen gedragscode, met eigen auditteams die de arbeidsomstandigheden ter plaatse controleren en met eigen, streng genormeerde, kwaliteitslabels. Maar ook door te voldoen aan de criteria van onafhankelijke organisaties voor eerlijke handel en productie, duurzaamheid en kwaliteit.”

Fairwear & Better Cotton Initiative

Als enige discount kledingwinkel is Takko Fashion onder meer aangesloten bij de Fair Wear Foundation (FWF). Deze non-profit organisatie zet zich in voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in kleding-, textiel- en schoenenindustrie. Jolande: “FWF onderzoekt onder meer met sociale audits de arbeidsomstandigheden. Op basis daarvan worden maatregelen om die te verbeteren uitgevoerd en gevolgd. Daarnaast wordt onder meer training en opleiding voor verbetering van de arbeidsomstandigheden geboden en kunnen werknemers voor hun problemen en klachten direct via een hotline direct aan FWF melden.”

Takko Fashion zet zich ook in voor duurzame katoenteelt. Daarom is het bedrijf lid van het Better Cotton Initiative  (BCI). Jolande: ”Bij de conventionele katoenteelt worden helaas nog heel veel water en pesticiden gebruikt. BCI toont en traint boeren hoe ze water kunnen besparen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum kunnen beperken.” Voor meer info over de filosofie en werkwijze van Takko Fashion kun je terecht op de website en in de winkel, Zeestraat 1 in Noordwijkerhout.

Fairtrade Werkgroep Noordwijk

Fairtrade Werkgroep Noordwijk wil het gebruik en de bekendheid van fairtrade producten én maatschappelijk verantwoord ondernemen in de gemeente Noordwijk bevorderen. Onder meer door aandacht te schenken aan bedrijven en organisaties die in Noordwijk op dit terrein actief zijn en met informatie over het belang van eerlijke handel.

De werkgroep meent dat Takko Fashion één van de mooie voorbeelden is van initiatieven die bij kunnen dragen aan een betere wereld. Voor tips en vragen is de Fairtrade Werkgroep graag bereikbaar: [email protected]