“Het bleek het begin van jaren vol avontuur”

Foto: AFS Nederland

Anita Smit is vrijwilliger en gastouder bij AFS Nederland, een stichting die het voor jongeren mogelijk maakt om naar school te gaan in het buitenland. Zo kun je als Nederlandse scholier naar de middelbare school in een ander land en ontvangt AFS ook elk jaar buitenlandse scholieren. Tijdens zo’n uitwisselingsjaar zullen zij bij een gastgezin wonen en een cultureel leertraject aangaan. Anita weet uit ervaring hoe bijzonder en leerzaam het is om een buitenlandse scholier een thuis te bieden: “De keuze om in 2013 Davor uit Bolivia op te nemen in ons gezin, bleek een begin van jaren vol avontuur, afwisseling, nieuwe indrukken, veel anekdotes, samen leren en groeien maar vooral van gezinsuitbreiding”.

Inmiddels is de familie Smit zes wereldkinderen rijker maar was het zeker niet altijd vanzelfsprekend. “Gastouder worden betekent ook dat je aan elkaar moet wennen, een duwtje in de rug of correctie moet geven, maar dat is bij Nederlandse pubers net zo.  Wat er tegenover staat is een wereldfamilie – kinderen uit een heel ander stukje wereld die eigen voelen, die we nog steeds als zoon of dochter zien en die ons dagelijks leven een mooi extra tintje hebben gegeven. Het wennen viel elk jaar weer in het niet bij het afscheid nemen op Schiphol”. 

In principe kan iedereen gastouder worden, ongeacht je woonplaats of gezinssamenstelling. Anita geeft aan zelf ook geen speciaal gezin te zijn: “We werken, hebben hobby’s en een sociaal leven, hebben ook weleens ruzie en zijn zeker geen “voorbeeldgezin”.  Wat we wel hadden? De zin om iemand te leren kennen, de plek aan de keukentafel, een arm om de schouder of een knuffel als ze dat af en toe eens nodig hadden. Dit alles bleek meer dan genoeg om een AFS-er een thuis te geven en het gaf ons standaard gezinsleven extra glans”. 

Er zijn nog een aantal scholieren die dit jaar in Den Haag naar school zullen gaan maar nog geen gastfamilie hebben. Voelt een jaar te lang – begin dan als welkomgezin voor de eerste drie maanden. Dan kun je rustig kijken of het past. Wil je meer weten, wil je een persoonlijk gesprek of zou je graag wat profielen willen zien van AFS-ers die nog geplaatst moeten worden, stuur dan een mail naar [email protected] of bel naar 085 047 1525