6 vragen aan Ton van Rijnberk – kandidaat voor Provinciale Staten

Foto: Ton van Rijnberk/D66

Op de kandidatenlijst van D66 voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland prijkt op nr 4 de naam van Ton van Rijnberk, huidig statenlid namens D66 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.  Noordwijk Nieuws stelde hem 6 vragen:

1. Waarom zouden Noordwijkers op D66 moeten stemmen? En waarom op u? 

Omdat het nodig is een aantal duidelijke keuzes te maken voor de toekomst. We wonen in Zuid Holland immers dicht op elkaar en grond is schaars. In veel steden en dorpen is de lucht nog altijd erg vervuild. De temperatuur stijgt, terwijl het grootste deel van de provincie onder de zeespiegel ligt.

D66 wil dat we in een gezonde leefomgeving kunnen wonen, werken en recreëren. Daarom kiest D66 voor een schoner en innovatiever Zuid Holland met schone energie, schone mobiliteit en natuur die groen blijft.

Bij een keuze voor mij kiest men voor een Statenlid dat bij deze complexe transities gebruik kan maken van een uitgebreide ambtelijke en bestuurlijke kennis en ervaring bij grote en kleinere gemeenten (Den Haag, Amsterdam, Noordwijk, Hillegom en Bloemendaal ) en de regio Holland Rijnland.

2. Wat wil D66 de komende vier jaar bereiken in Provinciale Staten?

D66 wil resultaat boeken bij de belangrijke opgaven waar we voor staan zoals het verbeteren van het klimaat door een duurzame (circulaire) economie en landbouw; schone lucht; gezonde waterhuishouding; ruimte voor wonen, natuur en dieren; schone (innovatieve) energie uit wind, zon, water en warmte; schone mobiliteit met ruim baan voor de fietser en emissievrij verkeer en vervoer.

D66 vindt dat deze belangrijke transities alleen tot stand kunnen komen in nauwe samenwerking met gemeenten, regio’s, ministeries, natuurorganisaties, waterschappen, ondernemers en inwoners.

D66 vindt dat dit van de provincie een rol vraagt als verbindende schakel tussen alle partijen en een uitgestoken helpende hand naar gemeenten als die aangeven onvoldoende kennis en capaciteit voor deze majeure opgaven in huis te hebben.

 

3. Wat had de provincie Zuid-Holland de afgelopen vier jaar anders moeten doen?

Bij de Duinpolderweg van de A4 naar de N206 ging het uitsluitend over een autoverbinding. Dit roept veel weerstand op. Veel beter zou het zijn om de gebiedsopgave Haarlemmermeer (woningbouwopgave) – Bollenstreek (greenport, toerisme) centraal te stellen en de bereikbaarheid, rekening houdend met landschap en natuur, te bezien vanuit zowel de fiets, het openbaar vervoer, als het autoverkeer.

 

4. Op welke manier denkt u in de Provinciale Staten een ‘Noordwijkse’ stem en het Noordwijkse belang te laten horen?

Het gaat in de provincie niet zo zeer over een specifieke een stem namens een gemeente al ken ik Noordwijk als oud werknemer, oud raadslid en oud wethouder natuurlijk zeer goed. De problematiek speelt zich meer op regionaal niveau af. Hierbinnen kan iedere gemeente opkomen voor haar belang. Noordwijk doet dit in de regio Holland Rijnland. De regio is dan vaak weer de gesprekpartner voor de provincie.

 

5. Welke punten heeft in de afgelopen vier jaar in Provinciale Staten bereikt waar u in het bijzonder trots op bent? 

De D66 gedeputeerde heeft veel bereikt op het gebied van de energietransitie; landbouw; natuur en recreatie. De fractie heeft onder andere bereikt dat er veel meer geïnvesteerd in (snel)fietspaden en fietsenstallingen.

Een belangrijk project is de Rijnlandroute die nu in uitvoering is. Hoewel er natuurlijk op onderdelen kritiek blijft bestaan is de inpassing met de deels verdiepte ligging en een tunnel een knap staaltje werk.

6. Is er iets wat u nog per sé kwijt wilt aan de lezers van Noordwijk Nieuws? 

Ja. De kerntaken van de provincie zijn vaak onbekend daarom som ik ze nog even op:

  • het ruimtelijk economisch beleid: de provincie stelt het ruimtelijk beleid vast voor bedrijventerreinen, kantoren en woningbouwlocaties. De woningopgave tot 2030 is 230.000 woningen in Zuid Holland!
  • mobiliteit: Bij mobiliteit is de provincie bevoegd gezag als het gaat om de concessie van het openbaar vervoer. Provinciale wegen zijn belangrijk zoals is gebleken bij bijvoorbeeld de Rijnlandroute en de Duinpolderweg.
  • Energie: Ook de energietransitie is een kerntaak van de provincie en van groot belang voor de stad en de omgeving. Als voorbeeld geldt de aanleg van een warmtenet waarmee Leiden de gasgestookte centrale kan sluiten en wordt verwarmd met de restwarmte uit de Rotterdamse haven. Er gaat daar meer warmte de lucht in dan we nodig hebben om al onze huizen en kassen te verwarmen. De gasvlam staat nu twee keer aan. We kunnen beginnen met er een te doven.
  • cultuur historisch erfgoed: erfgoedlijnen (geografische structuur): de Romeinse Limes; oude Hollandse waterlinie; Atlanticwall; landgoederenzone; trekvaarten; Goeree/Overflakkee; waterdriehoek (Kinderdijk, Dordrecht Biesbosch)
  • en natuur.

Daarnaast heeft de provincie de wettelijke taak als onpartijdig deskundig toezichthouder op de gemeentefinanciën. (raad is eerste toezichthouder) Als 1 gemeente het uit de hand laat lopen draaien zijn de anderen daar uiteindelijk de dupe van.

Zoals u ziet gaat het om belangrijke zaken die ook uw leefomgeving raken. Het is daarom heel belangrijk om 20 maart uw stem te laten horen!