Uitslag Europese verkiezingen nader belicht

Foto: Wikipedia

In Noordwijk is de VVD de grootste gebleven bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De liberalen kregen in deze Zuid-Hollandse gemeente 21,4 procent van de stemmen. Dat betekent een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 19,3 procent uitkwam.

Het CDA boekt een kleine winst, maar blijft desondanks op de tweede plaats. De christendemocraten haalden 17,5 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 17,3 procent). Forum voor Democratie volgt op de derde plaats. De partij die in maart de Provinciale Statenverkiezingen won, behaalde 15,7 procent van de stemmen. Deze nieuwkomer deed de vorige keer niet mee.

Op de vierde plek komt de PvdA. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans maakte een grote sprong en noteert 13,7 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 6,8 procent. Als vijfde eindigt GroenLinks, dat met 7,4 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (5,6 procent).

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

  • D66 behaalde 5,9 procent van de stemmen (was 14,2 procent);
  • 50Plus noteert 4,8 procent (was 4,8 procent);
  • PVV komt op 3,5 procent (was 16,0 procent);
  • De Partij voor de Dieren kreeg 3,3 procent (was 4,5 procent);
  • De SP eindigt als tiende partij met 2,3 procent van de stemmen (was 6,5 procent).

Snelste stijger en opkomst in Noordwijk

De PvdA boekte de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Forum voor Democratie komt in Noordwijk als grootste nieuwkomer binnen.

In Noordwijk kwam 47,4 procent van de 32.649 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een duidelijke stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 42,1 procent was.

 

Bron: NOS

Reacties

0