Ruim 1500 basisschoolkinderen uit de gemeente Noordwijk van start met Schooljudo

Foto: schooljudo.nl

De gemeente Noordwijk besloot begin dit jaar voor het derde jaar de samenwerking aan te gaan met Schooljudo. Door een financiële bijdrage te leveren aan 14 scholen in de gemeente konden zij starten met het Schooljudo traject en daarmee investeren in de motorische en pedagogische ontwikkeling van de leerlingen. Dit Schooljaar zullen er dankzij de bijdrage van de gemeente ruim 1500 basisschoolkinderen de judomat opgaan. 

Basisscholen aan de slag met eerste Schooljudo waarde ‘vertrouwen’

De 14 scholen uit de gemeente Noordwijk gingen het eerste jaar op de mat en in het klaslokaal aan de slag met de waarde vertrouwen. Dit jaar staat de waarde samenwerken centraal. Anne Rongen van Schooljudo: ‘Wij kiezen er bewust voor om het eerste jaar aan vertrouwen te werken. Door de kinderen deze waarde te laten ervaren door middel van fysieke lessen op de judomat en praatlessen in het klaslokaal wordt de groepsdynamiek verbeterd. Na het vertrouwen kunnen we verder bouwen. Dit doen wij met de waarde samenwerken. Door de methodieken die wij bij Schooljudo hanteren leren kinderen te reflecteren en elkaar te complimenteren.’

Fusiegemeente Noordwijk

Door de fusie van gemeente Noordwijk en de gemeente Noordwijkerhout kunnen er dit jaar veertien scholen meedoen in plaats van tien. Een mooie bijkomstigheid die er voor zorgt dat ook scholen in de gemeente Noordwijkerhout kunnen deelnemen aan het Schooljudo programma. 

(School)judo als onderwijsmethodiek

In 1882 is judo bedacht als opvoedkundige onderwijsmethodiek door de Japanse pedagoog Jigoro Kano. Hij was ervan overtuigd dat de beoefening van judo zou leiden tot het worden van een sympathiek(er) mens in een gezond(er) lichaam. De eeuwenoude filosofie van het judo zoals door Kano is bedacht heeft Schooljudo omgezet in een moderne methodiek. Om judo in te zetten als filosofie, als spel om te werken aan de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Én aan de groepsdynamiek van een klas. Zeven Schooljudo-waarden staan binnen een doorlopende leerlijn centraal: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier. Door deze waarden uit te lichten op de judomat én in het klaslokaal maakt Schooljudo kind en klas krachtig.