CDA heeft vragen over bebouwen van Bronsgeest

Foto: noordwijk.nieuws.nl

cdanoordwijk

Schriftelijke vragen ex. Art. 49 over bouwen Bronsgeest van CDA Noordwijk.

Nu het college heeft besloten om Bronsgeest gelijktijdig met Offem Zuid te gaan bouwen, wil het CDA meer duidelijkheid.

Om de gemeenteraad, maar ook de Noordwijkers deze duidelijkheid te verschaffen, heeft het CDA de volgende vragen:

1.Wat is de reden van dit college om een ander standpunt in te nemen, over bouwen in Bronsgeest, dan het vorige college?

2.Volgens het CDA roept deze insteek meer risico, weerstand, vertraging en daardoor verhoging van de financiele last, op. Is het college het hiermee eens? Zo nee, waarom niet?

3.Als gevolg van dit besluit, om niet een paar ha – uitgifte kavels – te bouwen, maar de volledige 25 ha, zal met de GOM niet over die paar ha maar over de volledige 25 ha moeten worden afgerekend, dus 5 miljoen euro. Is het college zich daarvan bewust?

4.Klopt het, dat er 5 miljoen afgedragen moet worden aan de GOM, op het moment dat het bestemmingsplan voor dit gebied definitief wordt vastgesteld?

5.Volgens onze gegevens moet er in Bronsgeest met bouwen: van de Gooweg, de Van Berkelweg, het Bronsgeesterlaantje en de gemeentegrens met Noordwijkerhout worden afgebleven. Hoeveel ha blijft er dan over om daadwerkelijk te kunnen bouwen?

6.Graag meer uitleg over de hoofdgasleiding die in dit gebied ligt. Mag daar wel of niet op gebouwd worden, is dit wel of niet een risico? Kan het college dit uitsluiten?

7.Klopt het dat deze slechte bruto/netto verhouding, zie vragen hiervoor, het superdure bouwgrond wordt en daardoor het financiele risico toeneemt?

8.Klopt het dat daarom sociaal bouwen in gevaar komt? Zo nee, het financiele eindplaatje zwaar negatief wordt? Graag een onderbouwing hierover?

9.Graag vernemen wij wat de totale plancapaciteit is van de te bouwen woningen / appartementen in Noordwijk, buiten Bronsgeest om? Zoals b.v. maar niet uitputtend: het Wantveld, Groot Hoogwaak, Huis ter Duinstraat, Middengebied, de Nes, Noordwijkerduin, Sancta Maria, Losplaatsweg, Hof van Breloft, Hof van Holland, Burgland, Eurocrossgebouw, kantoor Beeklaan, voormalig Postkantoor, Zeezicht, Lekker, Apartementen Alexander, Hotel van Oranje, Gat van Palace, Esplanada, Prominetn Inn, de Branding en tot slot Offem Zuid. Dus graag het totale aantal woningen/apartementen van deze opsomming.

10.Klopt het dat Bronsgeest in alle provinciale stukken wordt benoemd als bovenregionale bouwlocatie? Zo ja, waarom kiest dit college voor bouwen voor mensen buiten de regio?

11.Kan het college aangeven wat de Noordwijker eraan heeft, dat dit college veel tijd en energie en geld steekt, om in dit geval in Bronsgeest te bouwen voor mensen buiten de regio?

12.Waarom kiest dit college voor verstening en aantasting van het mooie landschap en het aantasten van de mooiste entree van Noordwijk, terwijl zij toch blijft uitdragen Bloemenbadplaats te willen zijn?

13.Als conclusie op pag. 69 van de woonagenda van januari 2016 staat :  op basis van bovenstaande motivatie en onderbouwing wordt geconcludeerd, dat er 200 woningen per jaar gerealiseerd moeten worden:

Dit komt volledig uit de lucht vallen en wordt nergens in de woonagenda kwantitatief onderbouwd en is bovendien ook niet juist en in strijd met het wel kwantitatief onderbouwde en uitgebreide laatste woningbehoefteonderzoek in de gemeente Noordwijk van bureau Quintis van sept. 2011.

In de woonagenda – er is geen woningbehoefte onderzoek gedaan – staat plotseling dat er 200 woningen per jaar nodig zouden zijn in Noordwijk. Hoe is dit kwalitatief onderzocht en zijn deze woningen voor Noordwijkers of voor bovenregionaal?

14.In de brief van het college aan de gemeenteraad van 8 december 2015 staat dat er onderhandelingen gevoerd worden met de grondeigenaar/ontwikkelaar, over 3 ha.

Hoeveel van deze 3 ha mag gebouwd worden?

Klopt het dat de gemeente over de aankoop van deze 3ha 600.000 euro af moet dragen aan de GOM?

Omdat de boekwaarde op Bronsgeest zonder deze aankoop al zo hoog is, vraagt het CDA zich af, of het college overwogen heeft de ontwikkelaar zelf te laten ontwikkelen op deze 3 ha?

15.We horen allerlei bedragen die nu als last op Bronsgeest rusten. Graag hoort het CDA van het college hoe hoog de last per 1 januari 2016 is en ook hoe hoog die per 1 januari 2018 zal zijn?

16.Op 4 augustus 2015 heeft het bestuur van de NIJC, de grootste sportclub van Noordwijk, richting college en ook sinds kort richting de gemeenteraad, haar zorgen uitgesproken over het gebruik van de ijsbaan/versus het bouwen in Bronsgeest. Wanneer gaat het college in gesprek met de NIJC en hoe wil het college aan de belangen van de NIJC tegemoet komen?

17.Om als gemeenteraad tot een daadwerkelijke financiele afweging te komen, vindt het CDA het heel belangrijk dat het college, op korte termijn, met een notitie komt wat de risico’s zijn en met een financiele onderbouwing over het bouwen w.b. deze bovenregionale bouwlocatie. Wanneer kunnen we deze notitie verwachten?

Namens CDA Noordwijk,
Jan de Ridder fraktievoorzitter