Noordwijks Boekenbal op 27 september

Foto: Noordwijks Boekenbal

In het kader van de Week van de Alfabetisering organiseert Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek op 27 september 2019 de feestelijke benefietavond het ‘Noordwijks Boekenbal’.

Tijdens deze avond wil het Taalhuis geld ophalen voor laaggeletterden in de gemeente Noordwijk en bewustwording creëren rondom laaggeletterdheid. Met het opgehaalde geld kan de bibliotheek laag taalvaardige mensen helpen om beter Nederlands te leren en op die manier meer binding met de samenleving te krijgen. Het Taalhuis kan met meer geld ook meer activiteiten voor de laaggeletterden en vrijwilligers organiseren, maatwerklespakketten samenstellen en taalspreekuren op locatie starten.

Het belooft een interessante en inspirerende avond te worden met sprekers zoals:
Nico Dijkshoorn (schrijver en muzikant), Jos Ahlers (Generatie Z), Irma van Steyn (psycholoog, over het effect van stress op het brein) en Jeroen Naaktgeboren (dichter en performer) en workshops met onder andere Rocky Hehakaija (professioneel straatvoetbalster) en Elza Kuipers (sprekerscoach en speechwriter).

Ter afsluiting is er een optreden van Soulband Capital S. De gastheer van de avond is voormalig politicus Boris van der Ham. Huis ter Duin is partner van het evenement en heeft de locatie belangeloos aangeboden. Uiteraard is de avond geheel in stijl verzorgd en mag een hapje en een drankje niet ontbreken.

Laaggeletterdheid komt nog steeds veel voor in Nederland. Het is van belang om bewustzijn rondom dit onderwerp te creëren. Moeite met de Nederlandse taal komt voor bij zowel mensen die in Nederland zijn opgegroeid als bij mensen die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. De gemeente Noordwijk telt tussen de 2.300 en 3.300 laaggeletterden. De Bibliotheek biedt een laagdrempelige ingang voor het beter leren lezen en schrijven. Het Taalhuis van de Bibliotheek organiseert diverse activiteiten, geeft advies, stelt boeken en lesmaterialen ter beschikking, koppelt taalvragers aan taalcoaches voor persoonlijke begeleiding, verwijst door naar (non)formeel onderwijs en zorgt voor draagvlak in de gemeenten en een sterk taalnetwerk in de regio.