OZB voor bedrijven in vier jaar tijd soms wel bijna 35% hoger

Foto: noordwijk.nieuws.nl

De onroerend zaakbelasting voor bedrijven is gedurende de laatste vier jaar met soms wel bijna 35 procent gestegen! Een onrustbarend verhaal, opgetekend uit de monden van een aantal Noordwijkse Ondernemers.

Een van de gedupeerde ondernemers vertelt: ‘betaalde ik in 2011 als gebruiker bijna € 26.000,- aan OZB, nú in 2015 is dit inmiddels opgelopen tot bijna € 35.000,-, een bedrag dat ik – gezien de hoogte – niet eens in termijnen mag betalen’.

Navraag bij de gemeente leverde een bevestiging op van het relaas van de Noordwijkse ondernemers. Eelco Kranenburg van de gemeente Noordwijk: ‘Hoewel wij over de afgelopen vier jaar een gemiddelde stijging hebben doorgemaakt van gemiddeld 24 procent kan het best zo zijn dat daar uitschieters naar boven bijzitten van boven de 30%’.

Kranenburg tekent daarbij op dat het altijd de bedoeling is dat inclusief een kleine inflatiecorrectie een opbrengst wordt bereikt ter hoogte van die van het vorige jaar. Kranenburg: ‘wethouder Van Duin kijkt daarbij naar de waarde van het bedrijfsobject en is de waarde lager dan in de voorgaande periode, dan wordt het percentage OZB verhoogt, teneinde ongeveer hetzelfde bedrag over te houden’.

Een snelle rekensom leert dan dat in de huidige moeilijke tijd de wethouder rekening heeft gehouden met een grotere waardedaling dan in werkelijkheid het geval was. Hierdoor werd in een aantal gevallen uiteindelijk veel te veel OZB geheven aan bedrijven die juist nu proberen om weer wat vlees op de botten te krijgen! En als dit klopt, maar de gemeente zou claimen financieel niet meer aan deze belastinginkomsten over te houden dan in voorgaande jaren, dan kan het niet haast niet anders zijn dat sommige bedrijven veel te veel en andere bedrijven veel te weinig hebben betaald. 

Kromme redenatie

Onrechtvaardig en krom lijkt het bovendien dat ‘kleine betalers’ hun aanslag in termijnen mogen betalen, terwijl ‘grote betalers’ geacht worden om deze belasting in één keer te voldoen! Je zou verwachten dat juist de ‘grote betalers’ aanspraak zouden mogen doen op gespreide betaling. Kranenburg hierover: ‘het is altijd zo geweest dat de ‘kleine betalers’ in gedeelten mogen betalen; wanneer de gemeente ook de zgn. ‘grote betalers’  zou toestaan om in termijnen te betalen, dan zou dat de gemeente teveel geld gaan kosten!