‘Music in time of War’ tijdens NSS

Foto:

Zondag 23 maart concerteert het Monteverdi Kamerkoor Utrecht o.l.v. Wilko Brouwers bij Muziek in Jeroen in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk.Toen het ensemble met dit programma werd vastgelegd, wist nog niemand van de Nucleaire Top rond die datum in Den Haag. Nu lijkt het wel of het thema hierbij gekozen is, maar dat is puur toeval.

Het programma ‘Music in time of War’ gaat namelijk terug naar het jaar 1914 en laat men de tijd herbeleven vanuit het perspectief van vier componisten: Edward Elgar, Max Reger, Maurice Ravel en César Antonowitsj Cui.
Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht combineert vier werken van deze componisten uit vier verschillende landen met speciaal voor dit project door Erik Hense gecomponeerde Soundscapes. In deze elektronische composities wordt, met gebruikmaking van geluids-materiaal uit de periode 1914-1918, een klankbeeld gecreëerd van de chaos en de verschrikking van de Grote Oorlog, die wonderlijk genoeg in schril contrast staan met de welluidendheid van de in diezelfde periode ontstane koorwerken.
In het Magnificat van César Cui werkt het Monteverdi Kamerkoor Utrecht samen met de veelbelovende mezzosopraan Florieke Beelen. In de Acht geistliche Gesänge van Reger en het Magnificat van Cui wordt de koorbezetting uitgebreid met oud-zangers van het Monteverdi Kamerkoor Utrecht en belangstellende gastzangers. Daarmee willen ze de reikwijdte van dit bijzondere programma nog verder vergroten.
TV-opname
Vanwege de bijzondere opzet van het project ‘Music in time of War’ heeft de klassieke muziekzender BRAVA het initiatief genomen om dit concert in de Oude Jeroenskerk te registreren en op een later tijdstip uit te zenden. Bij die keuze heeft de sfeervolle ambiance van de kerk en zijn fraaie akoestiek zeker meegewogen.
Overigens zal Muziek in Jeroen de talrijke buitenlandse gasten in de Noordwijkse hotels d.m.v. een speciale folder op dit concert attenderen. Misschien neemt president Barack Obama de gelegenheid te baat om een uur lang alle zorgen van zich af te laten glijden … 
Het concert begint om 15.00 uur en na afloop wordt nagepraat onder het genot van een (gratis) glas wijn/fris. Kaarten à € 15,- (Vrienden van Muziek in Jeroen mogen gratis een introducé meenemen) zijn in de voorverkoop bij Theater de Muze en kunnen daar ook telefonisch of per mail worden gereserveerd:  www.demuzenoordwijk.nl.