5 mei route officieel geopend

Foto: Richard van Egmond

Op zondag 5 mei nam wethouder Roberto Ter Hark Ferrera samen met Engelandvaarder Eddy Jonker de routekaart van de Oranje Vereniging Noordwijk in ontvangst. Bij het monument van Koningin Wilhelmina werd de route daarmee officieel geopend. De opzet van de 5 mei routekaart is een initiatief van de Oranjevereniging Noordwijk naar aanleiding van een idee van John Asselbergs.

De 5 mei-route is een wandel- en fietsroute langs locaties en oorlogsmonumenten die op enige wijze te maken hebben met WO I en WO II of andere oorlogshandelingen waar het Koninkrijk der Nederlanden bij  betrokken is geweest. De route loopt via bestaande paden en kan het hele jaar gelopen of gefietst worden.

Wethouder Roberto ter Hark, voorzitter van de Oranjevereniging Noordwijk John Asselbergs en Engelandvaarder Eddy Jonker hielden een speech. Eddy Jonker, met bijna 99 jaar oud één van de laatste Engelandvaarders nog in leven, mocht de route als eerste in ontvangst nemen.

Oud en jong kunnen via bestaande wandel- en fietsroutes langs bijzondere plekken en oorlogsmonumenten in de gemeente Noordwijk gaan die op enige wijze te maken hebben met WO I en WO II of andere oorlogshandelingen waarbij het Koninkrijk der Nederlanden betrokken is geweest.

Onderdeel van de route zijn onder meer Museum EngelandvaardersAtlantikwall Museum Noordwijk en de Oude Jeroenstoren in Noordwijk Binnen (zie voor openingstijden de websites).

Verder zijn er bijzondere plekken om te bezoeken zoals de crash-site van de Halifax bommenwerper die op 2 oktober 1942 neergestort is in Noordwijkerhout.

Op basis van fietsknooppunten en de speciale gratis 5 mei route app voor de smartphone kunnen de deelnemers zelf een route en af te leggen afstand bepalen. Er zijn verschillende centrale punten vanwaar men kan vertrekken en eindigen. Informatie is te vinden op deze website en tevens is er een vouwkaart met plattegrond en achtergrond informatie over de te bezoeken locaties beschikbaar bij o.a. de VVV Noordwijk en Noordwijkerhout en diverse hotels.

5 mei route fotowedstrijd

Deelnemers aan de 5 mei route dagen we uit een mooie foto te maken van 5 mei route locaties. Op 4 mei zijn veel locaties/monumenten tijdens herdenkingen in de bloemen gezet en dus extra fotogeniek. Post jouw foto op instagram met de hashtag #5meiroute. De jury houdt de hashtag #5meiroute in de gaten, beoordeelt de opname en het aantal likes! Vertel in de omschrijving ook wat de opname voor jou betekent. Meerdere foto’s plaatsen mag ook. Foto’s gepost vóór 31 mei 2019 dingen mee naar het winnen van prijzen.

Door deel te nemen aan deze wedstrijd geef je toestemming om jouw foto”s te gebruiken voor publicaties inzake de 5 mei route. Over de uitslag, eind juni 2019, kan niet gecorrespondeerd worden.

Te winnen prijzen

  • Groepsarrangement voor 8 personen Atlantikwallmuseum Noordwijk
  • Groepsarrangement voor 4 personen Museum Engelandvaarders
  • Groepsarrangement voor 10 personen torenbeklimming Oude Jeroenstoren en de toren in oorlogstijd
  • Bevrijdingslunch/diner voor 2 personen in Hotels van Oranje
  • Dinerbon Café Bar de Rosser t.w.v. 50 euro
  • Dinerbon restaurant Royal t.w.v. € 50
  • Diner/lunchbon Café Restaurant de Ruigenhoek t.w.v. 50 euro
  • Diner/lunchbon To Meat/Bij de Buuren de Ruigenhoek t.w.v. 50 euro