Bevrijdingskalender voor tieners

Foto:

Alle – dus óók de Noordwijkse – leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen een scheurkalender over de bevrijding van Nederland. LEES VERDER

De kalender vertelt op 365 bladzijden met tekeningen, strips, gedichten, citaten, weetjes en historische foto’s over het het einde van de Duitse bezetting.

Het is volgend jaar 70 jaar geleden dat Nederland door de geallieerden werd bevrijd. Het hele jaar zijn er tal van activiteiten om daarbij stil te staan.
De scheurkalender is een initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Aanstaande maandag overhandigen vier scholieren uit Drunen en Varik het eerste exemplaar aan premier Mark Rutte.
Herinneren, herdenken, vieren
De maker hopen dat de kalender inspireert tot nadenken over de Tweede Wereldoorlog. Alles in de kalender staat “in het kader van herinneren, herdenken en vieren van de vrijheid”.
Behalve informatie over de bevrijding krijgen de leerlingen ook boekentips en suggesties voor bezoeken aan bijvoorbeeld oorlogsmusea. 
atlantikwall
Zo is er in Noordwijk het Atlantikwall Museum, waar zij een kijkje kunnen nemen in de gangenstelsels van bunkers, die de Duitsers daar destijds bouwden.  
Aan de hand van de scheurkalender kunnen de tieners raadsels oplossen.
Pabo’s
Basisscholen hebben al ruim 35.000 exemplaren besteld. Ook geschiedenisdocenten en pabo’s kunnen een scheurkalender krijgen.
De kalenders worden halverwege de maand november geleverd. Op 1 januari kan vor het eerst worden gescheurd.