Regeerakkoord, kust en ontheffing voor gemeente Teylingen

Liesbeth Buzugbe

De commissie Ruimte en Leefomgeving sprak op 18 januari onder meer over een ontheffingsverzoek voor de uitbreiding van een sportpark in Voorhout , de discussienota Kust Zuid-Holland en het regeerakkoord. Bekijk de vergadering via de webcast bovenaan de pagina.

Ontheffingsverzoek gemeente Teylingen
De gemeente Teylingen heeft bij Gedeputeerde Staten een ontheffingsverzoek ingediend voor de uitbreiding van het bestaande sportpark Elsgeest te Voorhout met twee nieuwe sportvelden voor de op het sportpark gevestigde sportverenigingen. Het verlenen van een dergelijke ontheffing is een bevoegdheid van Gedeputeerde Staten. Op verzoek van de Partij voor de Dieren en GroenLinks werd het onderwerp echter in de commissie besproken.
De Partij voor de Dieren vond dat kwetsbare groene ruimte niet opgeofferd mocht worden en wilde dat het college met de gemeente in gesprek gaat over alternatieve locaties. De overige fracties waren echter van mening dat zorgvuldig was afgewogen door de gemeente en hechtten veel waarde aan voldoende ruimte voor sport. Een ruime meerderheid adviseerde de gedeputeerde de ontheffing te verlenen.
Inspreker de heer Van der Harst van de gemeente Teylingen pleitte voorafgaand aan de bespreking voor de ontheffing.

Kust
De commissie besprak de discussienota Kust Zuid-Holland. Deze nota van Gedeputeerde Staten beschrijft  de ontwikkelingen, opgaven en ambities in het kustgebied. Doel van de bespreking was niet zo zeer een inhoudelijke discussie, maar een toetsing of de nota voldoende is om op basis hiervan een maatschappelijke dialoog te organiseren. De commissie was tevreden en stelde vast dat ze op 18 april een dag organiseert waarin ze met burgers en andere betrokkenen in gesprek zal gaan over het huidige kustbeleid en over toekomstige ontwikkelingen als opmaat voor het opstellen van een Strategische Agenda Kust. De PvdA stelde voor om een online campagne te starten over de kust en de analyse van de gegevens die hieruit voortkomen te bespreken in de commissie. Het voorstel kreeg de steun van een meerderheid in de commissie.

Regeerakkoord
Het laatste agendapunt waren de kansen voor de provincie Zuid-Holland om in te spelen op het regeerakkoord. Onderwerpen waar de provincie volgens verschillende fracties sterker op in zou moeten zetten zijn verduurzaming van woningen en gebouwen en bodemdaling. Ook vroegen commissieleden aandacht voor woningbouw en waren er vragen over de stand van zaken van het bestuursakkoord tussen rijk en medeoverheden. Gedeputeerde Bom-Lemstra zegde toe de commissie hiervan op de hoogte te houden. 
De commissie gaf aan behoefte te hebben het onderwerp breder te bespreken, bijvoorbeeld tijdens een PS vergadering. Dit wordt doorgegeven aan de agendacommissie van Provinciale Staten.

Uitgelicht

Bron: Provincie Zuid-Holland