Veel aandacht voor de N207 Zuid bij de commissie Verkeer en Milieu

Fleur de Groot

Commissie Verkeer en Milieu sprak woensdag over het Uitvoeringsbesluit Planstudie N207 Zuid. waar veel insprekers voor kwamen. Verder stond het Uitvoeringsbesluit N215BenC Groot onderhoud en verbetering verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee en de Snelfietsroute tussen Leiden en Katwijk op de agenda. De vergadering is terug te zien op de webcast. https://channel.royalcast.com/provinciezh/#!/

Uitvoeringsbesluit Planstudie N207 Zuid

Veel insprekers kwamen naar de provincie om in te spreken. In de Planstudie N207 Zuid zoekt de provincie naar oplossingen om de bereikbaarheid, doorstroming en leefbaarheid op en rond de N207 en de wegen ten westen van de N207 te verbeteren.

Voor beide trajecten zijn in het afgelopen jaar meerdere varianten uitgewerkt en kostenramingen gemaakt. GS hebben op basis hiervan voorkeursvarianten gekozen. De commissie wilde met name weten waarom nu eerst een uitvoeringsbesluit moest komen om vervolgens tot een integrale visie te komen. Ook vroegen een aantal fracties zich af of het niet sneller kon. Verder was er naar aanleiding van de insprekers onduidelijkheid over de cijfers. Toegezegd is om te bezien of de verkeerscijfers die door insprekers zijn aangedragen, en verschillen van de door de
provincie gehanteerde cijfers, kunnen worden verklaard.

GroenLinks, Partij  voor de Dieren, 50PLUS en de PvdA gaven aan van plan te zijn tegen het besluit  te gaan stemmen. D66, CDA en PVV staan positief tegenover het besluit. VVD en SP voeren bij afwezigheid van de zieke gedeputeerde Floor Vermeulen het politieke debat pas in de Provinciale Statenvergadering van 31 januari. De  SGP&CU  hebben zich nog niet uitgesproken.

De commissie adviseerde dan ook om de Planstudie N207 Zuid op 31 januari 2018 in Provinciale Staten te bespreken. 
 

Uitvoeringsbesluit N215BenC Groot onderhoud en verbetering verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee

Aan de N215 tussen Dirksland en de N59 moet groot onderhoud worden verricht. Naast het groot onderhoud worden verschillende maatregelen uitgevoerd om de bereikbaarheid, doorstroming en veiligheid op de N215 te verbeteren. De commissie was positief over het voorgestelde besluit en waardeerde vooral dat de inwoners van de betrokken gemeenten goed meegenomen waren in de besluitvorming. Aandachtspunten voor de commissie zijn verkeersveiligheid, duidelijk communiceren met inwoners over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden en vaart maken om zo sneller tot verbetering te komen. De commissie besloot dat het stuk als hamerstuk op de agenda van Provinciale Staten kan op 31 januari 2018.

Snelfietsroute tussen Leiden en Katwijk
In het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en Tracébesluit (TB) RijnlandRoute is een oost-west fietsverbinding opgenomen. Vanuit de gemeente Leiden speelt al enige jaren de wens om deze oost-west fietsverbinding door de Knoop Leiden-West te laten lopen, om zo een snelfietsroute en een goede verbinding tussen Leiden en Katwijk te realiseren.
De meeste fracties waren enthousiast over het idee dat er geïnvesteerd wordt in een goede snelfietsroute. Wel vonden vrijwel alle fracties het een erg duur stukje fietspad. De gedeputeerde kreeg dan ook het uitdrukkelijke verzoek mee om na te gaan of het Rijk en Katwijk niet mee kunnen betalen in de realisatie van dit plan en uit te zoeken of het goedkoper kan. De commissie wil hier op 31 januari tijdens de vergadering van  Provinciale Staten verder over spreken.

Uitgelicht

Bron: Provincie Zuid-Holland