Omgevingsbeleid

Liesbeth Buzugbe

Provincie Zuid-Holland ontwikkelt een nieuw omgevingsbeleid. In dat kader besprak de commissie Duurzame Ontwikkeling de door Gedeputeerde Staten voorgestelde ambities en opgaven die raakvlakken hebben met de thema’s Groen en Energie en de wijze waarop Zuid-Holland aan deze opgaven wil bijdragen.

D66 was tevreden met het ambitiedocument. Ze wil dat de provincie nadrukkelijk het natuurbelang verdedigt als er in het vervolg van het traject zich spanningen met andere belangen gaan voordoen. Ook de SP was blij met het ambitiedocument maar vroeg wel om scherpere formulering van de ambities.

De PVV miste in aandacht voor de landbouw in de ambitienotitie en het CDA stelde onder meer dat de provincie een visie op circulaire landbouw moet ontwikkelen als onderdeel van de circulaire economie. De fractie van SGPenChristenUnie vroeg zich af of de provincie al de ambities uit het document waar kan maken. De VVD had in het document per ambitie graag een haalbaarheidsparagraaf gezien. Verder miste ze aandacht voor demografische ontwikkelingen die een rol spelen bij de ambities. De fractie was niet tevreden met de inleiding van het ambitiedocument waarin zinsdelen stonden die te stellig waren geformuleerd.

GroenLinks gaf onder meer aan dat bij de opgaven geen duidelijke keuzen worden gemaakt. Andere overheden hebben volgens haar behoefte aan duidelijkheid over wat de provincie wil. De Partij voor de Dieren vond het stuk te weinig ambitieus wat betreft bescherming van de leefomgeving en het ze miste een lange termijn visie. Ook 50Plus was kritisch. Ze vindt dat de provincie te ver vooruit loopt op het Rijk dat nog bezig is met de ontwikkeling van de omgevingswet en vreest dat de democratische legitimiteit en rechtszekerheid van de inwoners in het beding komen.
De PvdA hoopte dat GS niet alleen de gebruikelijke partners zoals de  waterschappen en de gemeentelijke overheden laat participeren maar ook  inwoners, stichtingen, verenigingen en bedrijven. Ook deed ze een pleidooi om gezonde veilige leefomgeving als aparte ambitie toe te voegen.

De Gedeputeerde zegde toe met collega Gedeputeerden de eventuele toevoeging van de door de PvdA voorgestelde ambitie en de strekking van het voorwoord uit de ambitienotitie te bespreken.
De ambitienotitie wordt als bespreekstuk geagendeerd voor de Statenvergadering van 28 maart.

Uitgelicht

Bron: Provincie Zuid-Holland