Padua teleurgesteld over berichtgeving Deltaplan woningbouw

Foto: Woningstichting Padua

In de collegebrief is te lezen dat het college met een scala aan partijen heeft gesproken alvorens het Deltaplan aan het papier werd toevertrouwd. Met Padua is niet gesproken. Op 8 augustus heeft op verzoek van Padua een informeel gesprek plaatsgevonden met verantwoordelijk wethouder Henri de Jong. In dat gesprek werd door De Jong gerefereerd aan de collegebrief die de dag erna al verzonden werd aan de raad.

In de brief is uitgebreid aandacht voor de nieuwbouwmogelijkheden in de kernen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen. Aan de kernen Noordwijkerhout en De Zilk wordt nauwelijks aandacht geschonken. Padua wijt dat onder meer aan het feit dat de woningstichting van te voren niet bij de gesprekken is betrokken. Al sinds de vorige college periode wijst Padua regelmatig op het gevaar dat er na de laatste nieuwbouw op het Bavo-terrein (2023) geen nieuwe locaties voor handen zijn om meer sociale (huur)woningen te bouwen. In de collegebrief is alleen te lezen dat er nog deze collegeperiode, die nog twee jaar duurt, gezocht gaat worden naar andere potentiële bouwlocaties. 

Padua vindt dat ondermaats. ‘Het vinden van locaties, het verwerven van de grond en het wijzigen van het geldende bestemmingsplan vergt meer dan de resterende twee jaar dat dit college nog actief is. We moeten dus binnen de komende twee jaar geen locaties zoeken, maar die gevonden hebben en formeel beschikbaar hebben’.

Padua wijst er verder op dat er al enige tijd onvoldoende ambtelijke capaciteit voor handen is om echt en snel werk te maken van sociale woningbouw. Mocht er een aantal jaren geen nieuwbouw plaatsvinden dan loopt het aantal sociale woningen terug naar een onverantwoord laag percentage. Tijdens het politiek café van 2018 heeft Padua dit gevaar cijfermatig onderbouwd. Op dat moment was het percentage al gezakt van de overeengekomen 30% naar 27%.

De brief van Padua aan de raad eindigt met een hartenkreet. ‘Met klem vragen wij de gemeenteraad om met voortvarendheid werk te maken van de zoektocht van geschikte bouwlocaties in de kernen Noordwijkerhout en De Zilk en het realiseren van een integraal plan voor de gebiedsontwikkeling. Als Padua zullen wij daar graag onze bijdrage aan leveren’