Tendentieuze berichtgeving BO

Foto:

Dat onafhankelijke nieuwsvoorziening haast niet meer bestaat, blijkt wel uit de vaak tendentieuze berichtgeving van lokale gesubsidieerde lokale kranten en nieuwssites. LEES VERDER

Afhankelijkheid van subsidies en/of wellicht de angst voor het verliezen van overheidsadvertenties zouden hiervan wel eens de oorzaak kunnen zijn!
Deze week was het de nieuwssite van de lokale omroep BO, waar voorman Ard Zandbergen er blijk van gaf het niet zo nauw te nemen met onafhankelijke, eerlijke berichtgeving.
Zo schreef hij op 20 oktober jl. het volgende artikel aangaande het onlangs opgerichte Platform Initiatief Noordwijk:
‘Noordwijk – Het burgerinitiatief en directe steun aan de plannen van de Hotels van Oranje liepen afgelopen weekend door elkaar. Op een foto van Noordwijk Actueel blijkt dat bij voetbalvereniging Noordwijk en ook de hockeyclub handtekeningen werden opgehaald die gezet werden op een pamflet met in de kop het woord “burgerinitiatief”. Het gaat echter om handtekeningen om de plannen van de Hotels van Oranje direct te steunen. De man achter het burgerinitiatief, Hans Stol, bevestigt dat het om een vervolgactie gaat. Uit deze actie blijkt ook dat het paginagrote verhaal op pagina 2 van de krant de Noordwijker vorige week geen journalistiek verhaal is, maar een betaalde advertentie van de Hotels van Oranje. Stol en de krant bevestigen dit.’

In de onder het artikel geplaatste reacties was vervolgens de volgende bijdrage te lezen van initiatiefnemer Hans Stol: 

Door Hans Stol op 20-10-2014
Het is jammer en misleidend dat Art Zandbergen niet vermeld dat er op het formulier, waar men de handtekeningen op plaatsten, het volgende (dikgedrukt en met grote letters) staat: “Ja ik steun dit burgerinitiatief en daarmee de plannen van Hotels van Oranje.” Ik heb ook nadrukkelijk gesteld dat deze handtekeningen dienen als extra ondersteuning van de beoogde inhoud van het burgerinitiatief. Voor het burgerinitiatief zelf waren 100 handtekeningen al voldoende (er waren er al 300 “te veel”). Ik snap eerlijk gezegd niet wat deze berichtgeving te maken heeft met onafhankelijke journalistiek. Wanneer ik 20 minuten lang aan een journalist probeer uit te leggen wat de feiten zijn en deze vervolgens niet juist worden weergegeven, wordt ik daar niet blij van.
Deze bedenkelijke wijze van berichtgeving door een medium dat, in tegenstelling tot noordwijk.nieuws.nl, voor een belangrijk deel tot stand komt van het belastinggeld van de burger verdient dan ook niet de schoonheidsprijs.